stručnjaci savjetuju / Za vaše dobro: 10 stvari koje nipošto ne biste smjeli objavljivati na društvenim mrežama tijekom blagdana

Image
Foto: AP

Dobro, vaš partner je imao samo jedan jedini zadatak, a to je da nabavi puricu ili odojak, ali i to je zabrljao. Ipak...

30.12.2021.
13:47
AP
VOYO logo

Praznici su idealno vrijeme za prikupljanje reakcija na društvenim mrežama. Dok su neke proslave uzbudljive vašim virtualnim prijateljima, neke je događaje bolje čuvati unutar svoje obitelji ili u srcu. Evo što stručnjaci kažu da nikada ne biste trebali objavljivati na društvenim mrežama tijekom praznika.

Poklon koji vam se nije svidio

Vrijeme je za izražavanje zahvalnosti umjesto kolutanja očima ili prigovaranja kada ne dobijete baš ono što želite. Čak i ako ste se nadali da će vam partner kupiti nešto drugo ili ste ljuti što vam je mama isplela još jedan džemper koji nikada nećete odjenuti, bolje je da to držita dalje od društvenih mreža i prisjetite se vrijednost obitelji umjesto vrijednosti onoga što je bilo ispod bora, piše Reader's Digest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemojte objavljivati negativne komentare o darovima koji vam se nisu svidjeli ili koji su bili jeftini, a dobili ste ih od nekog člana obitelji”, kaže autorica i terapeutkinja za obitelj i parove, dr. sc. Deb Castaldo. "Takve vrste komentara, čak i ako ne imenujete osobe, mogu biti vrlo štetne i poslužiti kao poticaj za nove obiteljske prepirke ili sukobe."

Hvaliti se svim mogućim darovima koje ste dobili

Ako ste dijete, razumljivo je da ćete se pohvaliti svime što ste dobili. No, odrasla osoba, koja se hvali ekstravagancijom i luksuzom, a time i privilegijom nad ostalima, nije baš simpatična niti je primjereno tako nešto činiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Može biti zabavno razgovarati o tome što ćete kupiti svojoj djeci, partneru ili prijateljima, pogotovo kada je to ekstravagantno, ali zapamtite da drugi nisu sretni kao vi i blagdani im mogu biti podsjetnik na zakašnjelu hipoteku, malu plaću zbog čega će izostati pokloni ispod njihova bora. Budite zahvalni i uživajte u onome što imate, ali budite osjetljivi na neprilike drugih", kaže stručnjakinja Sarah Mandel.

Postoji još jedan dobar razlog da te darove držite izvan interneta. Naime, riskirate da privučete pažnju kriminalaca, dodaje Mandel. "Tweetanje ili objavljivanje fotografija vaših skupih darova može biti poziv na pljačku. Ovo je doba godine kada raste kriminal i lopovi traže novi televizor s ravnim ekranom ili novo napunjeno prijenosno računalo da ga ukradu", kaže ona. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svađa s partnerom

Dobro, shvatili smo, vaš partner je imao samo jedan jedini zadatak, a to je da nabavi puricu ili odojak, ali i to je zabrljao. Vi pod hitno morate naći alternativu prije nego li vam stignu njegovi roditelji u goste.

Koliko god bilo primamljivo ažurirati svoj status podrugljivim komentarom o muževima ili sarkastičnom objavom koja degradira muškarce, Courtney Geter, bračna, seksualna i obiteljska terapeutkinja, kaže da duboko udahnete i suzdržite se zbog vaše veze ili braka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Često odlazimo na društvene mreže kako bismo dobili podršku od svojih prijatelja ili obitelji. Međutim, svađi koju ste vodili sa svojim partnerom nitko drugi nije svjedočio. Kada se obratite, vaši prijatelji će biti pristrani prema vama i htjet će vas podržati. Iako su njihove namjere pomoći vam i poboljšati stvari, to bi moglo stvoriti još više napetosti u vašoj vezi. Također, ako su vaši prijatelji zajednički prijatelji, možda će se osjećati podijeljeno u želji da vas podrže, ali ne i da unište odnos s vašim partnerom", pojasnila je.

Nesuglasice unutar obitelji

Iako je cijela kuća okićena i u blagdanskom je duhu, na površinu bi tijekom obiteljskog okupljanja ipak mogle izaći neke stare nesuglasice. Sve obitelji imaju tajne i sigurno vam se neće svidjeti svaka osoba s kojom ste u rodu. Ali ako želite istućii svog rođaka ili otkriti neku dramu o otuđenoj pratetki, možete stvoriti samo ogroman problem koji će se osjetiti tijekom obiteljske večere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Društveni mediji nisu mjesto za rješavanje obiteljskih sukoba. Zapravo, društvene mreže mogle bi stvoriti više sukoba ili povrijediti osjećaje. To može stvoriti podjelu među ostalim članovima obitelji ili prijateljima koji poznaju članove vaše obitelji. To također može pokvariti ugodan obiteljski događaj jer je većina vaše šire obitelji također na društvenim mrežama. Čak i ako poruku učinite privatnom, zapamtite da bi je drugi mogli vidjeti ako je zajednički prijatelj označen u objavi ili ako zajednički prijatelj nekome pokaže vašu objavu", kaže Geter.

Politički stavovi

Bez obzira za koga ste glasali, pokušajte dopustiti da politička stajališta i rasprave zastanu tijekom blagdana. Budući da je vrijeme za slavlje, umjesto toga usredotočite se na svoje obitelji i služenje onima kojima je to potrebno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fotografije drugih bez prethodne provjere

Iako je definitivno doba dijeljenja svake pa i najmanje stvari koju radimo, od selfija u krevetu s kavom do onoga što ste pojeli za ručak, jedina osoba s kojom uistinu imate dopuštenje podijeliti fotografiju ste vi sami. Članovi vaše obitelji ili prijatelji iz djetinjstva najčešće neće imati ništa protiv da objavite poneku ("laskavu") fotografiju, ali bi ipak bilo poželjno da provjerite s njima prije objave.

"Baš kao što neki roditelji ne žele objavljivati slike svoje djece na internetu ili više vole pratiti koje se fotografije objavljuju na internetu, neki odrasli također ne žele da se njihovi životi objavljuju u javnosti", kaže Geter.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne vrijeđajte se na pripadnike drugi vjera

Uz sve različite proslave diljem svijeta koje se događaju u ovo doba godine, možda će biti teško pratiti tko od vaših prijatelja slavi koji blagdan. I obrnuto: oni koje možda ne poznajete mogli bi vam poželjeti krivo "sretan" ili "veseo", ali ovo nije vrijeme da odbacite njihovu vjerojatnu dobronamjernu gestu.

"Nemojte se uvrijediti ako vam netko zaželi 'Sretnu Hanuku', a vi zadržite 'Krista u Božiću'", kaže Mandel. "Suština je da su sve to dobre želje s dobrim namjerama, osim ako vas netko baš ne pokuša 'pritisnuti' da vjerujete u njihova vjerska uvjerenja. Može biti teško pratiti mnoge praznike koje slavimo, ali ne dopustite da vas pritisak da budete s računalom spriječi da uživate u svojoj tradiciji."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve što ne biste htjeli da vaš šef vidi

Čak i ako držite svoje profile strogo zaključanima i imate postavke privatnosti, prijatelji prijatelja bi i dalje mogli vidjeti – i možda reći – nešto vašem poslodavcu. Naučite se kontrolirati kada popijete malo više kuhanog vina pa želite izjaviti da je vaša novogodišnja odluka da dobijete bolji posao.

"Toliko smo se osjećali ugodno s internetom da često zaboravljamo da cijeli svijet ima pristup našim objavama. I da, fotografije se mogu kopirati prije nego što shvatite što vas je snašlo", kaže dr. Castaldo. "Možda želite biti superzvijezda viralnih društvenih medija, ali želite li zaista tamo završiti jer je vaša fotografija snimljena dok ste bili u pijanom stanju?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrpa selfija

Snimite fotografiju s onima koje najviše volite i uhvatite čaroliju, ljubav u zraku između vaše obitelji. Dr. Castaldo kaže da bismo se trebali usredotočiti na dijeljenje više grupnih snimaka općenito, ali posebno u vrijeme kada se zajedničko okupljanje slavi i postaje prioritet.

"Iako su mnogi ljudi sada ovisni o objavljivanju svojih najboljih insceniranih selfieja i fotografija savršenih obroka i kućnog uređenja, oslobodite se pritiska nastavljanja toga. Što kažete na to da to promijenite i objavite ono što je stvarno važno: grupnu snimku na kojoj vi i vaši voljeni uživate u međusobnom društvu", kaže ona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stalno ste 'on line'

Prije manje od deset godina, imati telefon pri ruci dok sjedite za stolom za večerom činilo bi se vrhuncem nepristojnosti. Koliko god možete, ostanite usredotočeni na trenutak kako biste uistinu mogli doživjeti ovo posebno doba godine u dragom društvu.

"Da, zabavno je dijeliti uzbuđenje blagdana na društvenim mrežama. Stoga samo naprijed i objavite svoje zabavne trenutke, darove i obroke. Ali svedite to na minimum i zapamtite da su vaše objave na društvenim mrežama sada dio vašeg trajnog osobnog i profesionalnog životopisa i pregled vaših vrijednosti, morala i odnosa”, kaže dr. Castaldo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo