novo istraživanje / Začuđujući rezultati nove studije: Pozadinska radijacija možda utječe na - zdraviji život?

Image
Foto: shutterstock

"Ovakva saznanja mogu pružati neku vrstu olakšanja ljudima koji žive u područjima visoke pozadinske radijacije"

25.4.2021.
15:00
shutterstock
VOYO logo

Iako je radijacija nešto prema čemu, zbog nuklearnih katastrofa i posljedica nuklearnih testiranja i atomskih bombi bačenih u Drugom svjetskom ratu s pravom gajimo podozrivost, jedna vrsta radijacije možda ima pozitivne zdravstvene učinke. Prema novom istraživanju grupe znanstvenika na Sveučilištu Ben-Gurion u Izraelu, naime, velika izloženost pozadinskoj radijaciji možda može zapravo prouzročiti zdraviji život, piše Futurism.

Pozadinska radijacija je tip ionizirane radijacije koja potječe iz prirodnih, ali i umjetnih izvora. Prirodni izvori uključuju kozmičku radijaciju iz svemira te radioaktivni materijal koji se prirodno proizvodi. S druge strane, umjetne izvore čini sve od rengenskih zraka u medicini do testiranja nuklearnih oružja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podaci su iznenađujući

U istraživanju objavljenom u časopisu Biogerontology, analizirani su podaci o pozadinskoj radijaciji koji datiraju još od 1960-ih. Riječ je o istraživanju više od tri tisuće područja SAD-a pomoću Environmental Protection Agency kalkulatora za količinu radijacije.

Podaci istraživanja uspoređeni su sa stopama oboljelih od raka te stopama životnog vijeka u SAD-u. Podaci koje su pronašli bili su iznenađujući! Oni koji su živjeli u području gdje je razina pozadinske radijacije bila veća, imali su iznenađujući nižu mogućnost oboljevanja od raka pluća, štitnjače, debelog crijeva i rektuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

„Međutim, ti radijacijski mjehurići postoje i danas. Najveća količina otišla je u zrak, a samo je radijacija u blizini tla utjecala na ljude“, pojasnio je Muller u svojoj knjizi "Physics for Future Presidents: The Science Behind the Headlines".

"Pomoću ovog istraživanja pokazali smo da je životni vijek onih ljudi koji žive u području relativno visoke pozadinske radijacije u prosjeku dulji za dvije i pol godine", napisali su znanstvenici.

"Izloženost visokom stupnju pozadinske radijacije pridonosi boljem zdravstvenom stanju", dodali su. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
GDJE NEMA ČOVJEKA... /

Černobilska katastrofa ima i drugu stranu: 'Možda je stvorila pravi mali raj na Zemlji'

Image
GDJE NEMA ČOVJEKA... /

Černobilska katastrofa ima i drugu stranu: 'Možda je stvorila pravi mali raj na Zemlji'

"Ovakva saznanja mogu pružati neku vrstu olakšanja ljudima koji žive u područjima visoke pozadinske radijacije", rekao je Doug Seserman, izvršni direktor American Associatesa na sveučilištu.

Umjesto da tvrde da visoko pozadinsko zračenje izravno uzrokuje bolje zdravstveno stanje pojedinaca, znanstvenici predlažu da bi i dalje trebalo imati na umu da bi izloženost trebala biti što manja jer je bilo koja razina ionizirajućeg zračenja štetna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dalje nije potvrđeno bi li rezultati istraživanja bili jednaki da su uključene i više stope pozadinske radijacije nastale iz nekih drugih izvora osim prirodnih.

"Razumno je pretpostaviti da prag zračenja postoji, no ipak je viši od gornje granice razine prirodne pozadinske radijacije u SAD-u", napisali su izraelski znanstvenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo