OTVOREN Raj za čokoljupce / Zagreb je dobio neobičan muzej: U njemu možete pojesti čokolade koliko god želite. Ili koliko možete

Ljubitelji čokolade bit će oduševljeni muzejom u kojem mogu saznati sve o svojoj omiljenoj poslastici

26.11.2019.
7:27
VOYO logo

Od prostorije do prostorije otkrivaju se tajne najslađeg zrna kakaovca. Najviše je jedu Švicarci, gotovo 9 kilograma na godinu, dok Hrvati uživaju u skromnih 4,2 kilograma. Ovdje je ima koliko vam duša poželi - u prvom hrvatskom muzeju čokolade.

''Meni je ovdje baš jako lijepo. Degustiramo čokolade'', izjavila je Linda iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baš zbog toga je i otvoren muzej. Uz edukativne radionice o najomiljenijem desertu na svijetu.

''Prvo izlijevamo 75 posto čokolade, a 25 posto ostane u zdjeli. Zatim naglo hladimo čokoladu i spuštamo temperaturu na 29 stupnjeva'', izjavila je Bruna Herceg iz Muzeja čokolade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Može se vidjeti sve, čak i njezina povijest i važnost. Sve to možete vidjeti i naučiti u šest prostorija tematskog čokoladnog parka.

Hrvati su izmislili čokoladu s rižom

''Prolazimo put od kakaovca, preko Mezoamerike, vise tisuća godina prije Krista pa do današnje čokolade.  U jedno sobi možemo vidjeti te vreće koje predstavljaju kakaovac u potpalublju, gdje se on vozi iz srednje Amerike prema Europi za vrijeme španjolskih osvajanja'', izjavila je Ružica Božić Cerovac, suvlasnica Muzeja čokolade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvati su napravili prvu čokoladu s rižom na svijetu, kroz povijest primjerice smatralo se da čokolada ima ljekovita svojstva stoga se koristila u medicini a nekad davno, a proizvodili su je i uz pomoć bicikla.

''Saznali smo se čokolada može mljesti i da može biti sitna i jako velika i da dolazi od biljke kakaovca'', rekla je Zagrepčanka Tonka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Zanimljivo je jako, nisam to očekivao, bili smo blizu tu na prosvjedu. Pa smo došli, zgodno je'', rekao je Denis iz Siska.

Najzgodnije je, složit će se svi čokoljupci da za ulaznicu od 60 kuna, uz to što naučite najneobičnije stvari o čokoladi možete je degustirati koliko želite. Ili koliko možete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo