Hobi / Zanimacija za stare dane: napravite svoj vlastiti lijes

Image
Foto: Thinkstock.com

Radi se o trendu koji se proširio diljem Novoga Zelanda, a ljudi koji su se okušali u izradi lijesova rekli su se kroz rad "osjetili ponovno živima"

6.3.2017.
8:42
Thinkstock.com
VOYO logo

Kako starijim osobama pomoći da se osjećaju manje usamljeno, a istodobno da naprave nešto korisno? Katie Williams s Novoga Zelanda došla je na sjajnu ideju 2010. godine: osnovati klub za umirovljenike, u kojemu se neće igrati karte ili plesti, već će osobe treće životne dobi moći, u ugodnoj atmosferi, napraviti svoj vlastiti lijes.

Tako je Kate, inače umirovljena medicinska sestra specijalizirana na polju palijativne skrbi, osnovala "Kiwi Coffin Club", prvi klub u kojemu su penzioneri na Novome Zelandu mogli napraviti svoj lijes - ili "podzemni namještaj", kako ih radije zovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sedam godina kasnije, slični su se klubovi proširili po cijeloj zemlji. Njihovi članovi provode vrijeme zajedno, uživaju slušajući glazbu, pijući čaj i razgovarajući, a u isto vrijeme izrađuju lijesove.

Ne radi se samo o "ručnom radu", već i o intelektualnom, jer umirovljenici sami rade nacrte za lijesove. Također, pogrebna su poduzeća morala dopustiti uporebu ovih lijesova  na ukopu, pa se samim time ostvaruje i znatna ušteda za obitelj preminuloga, kažu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo