Međunarodni je dan odgoja bez batina / Zanimljivo otkriće Hrabrog telefona: 'Mi Hrvati' batinu još uvijek smatramo važnom odgojnom metodom

Image
Foto: Thinkstock/Ilustracija

Istraživanje je pokazalo da građani i dalje smatraju da je tjelesno kažnjavanje opravdano u nekim situacijama, smatraju ga učinkovitom odgojnom metodom

30.4.2018.
11:05
Thinkstock/Ilustracija
VOYO logo

Povodom Međunarodnog dana odgoja bez batina Hrabri telefon predstavio je rezultate istraživanja o stavovima o tjelesnom kažnjavanju djece provedenom u sklopu projekta "Od politike do stvarnosti – promjena stavova i praksi od tjelesnog kažnjavanja do mjera za zaštitu djece", provedenog tijekom kolovoza 2017. 

Istraživanje je provedeno online, a rezultati se temelje na reprezentativnom uzorku od 500 sudionika iz cijele Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje je utvrdilo da svaka druga osoba (52%) smatra da se tjelesno kažnjavanje generalno ne bi trebalo koristiti, no smatra ga opravdanim u nekim situacijama. Takođe, nešto manje od dvije petine sudionika (39%) prepoznaje štetnost tjelesnog kažnjavanja i smatra da se ono nikada ne bi trebalo koristiti. Svaki treći sudionik istraživanja (34%) smatra da tjelesno kažnjavanje ne bi trebalo zabraniti roditeljima u odgoju djece.

Zabrinjavajuća je informacija kako čak 41% sudionika ne zna je li tjelesno kažnjavanje u RH zakonom zabranjeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rezultati ukazuju na to da građani i dalje smatraju da je tjelesno kažnjavanje opravdano u nekim situacijama, smatraju ga učinkovitom odgojnom metodom i imaju slabu svijest o zakonskoj zabrani tjelesnog kažnjavanja u Hrvatskoj. Jedan od glavnih ciljeva projekta je osnažiti stručnjake iz dječjih vrtića u radu s roditeljima, posebice o problematici tjelesnog kažnjavanja. Kada govorimo o predškolskoj dobi, govorimo o kritičnom razvojnom razdoblju u kojemu roditelji često ne znaju kako drugačije postupiti. Zajednički cilj nam je biti uz roditelje onda kada im je podrška najpotrebnija i pomoći im prepoznati učinkovito i pozitivno roditeljstvo u njima samima. Već godinama im pružamo podršku putem našeg Hrabrog telefona za mame i tate (0800-0800), a sada smo to mogli činiti i putem ovog projekta.“, istaknula je Hana Hrpka, prof. psihologije, predsjednica Hrabrog telefona.

Ovaj dvogodišnji projekt provodi se na području Hrvatske, Latvije i Poljske, a usmjeren je na suzbijanje i prevenciju tjelesnog kažnjavanja djece u uključenim zemljama kroz suradnju i razmjenu iskustava između relevantnih dionika i stručnjaka.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo