KONTROVERZE I IZNENAĐENJA / Gdje su žene među nominiranima za Oscara? 'Možda ću biti nekorektan, ali napravite dobar film'

Netflix je nakon prošlogodišnje pobune vlasnika kinodvorana i franšiza ipak ušao na Oscare na velika vrata

14.1.2020.
22:47
VOYO logo

Je li kontroverzni Joker kojeg mnogi drže precijenjenim i plitkim zaslužio najviše nominacija, mogu li Brad Pitt ili Scarlett Johansson do prvog kipića, zašto su među nominiranim redateljima nema nijedne redateljice?

To su samo neka pitanja koje su otvorile nominacije za Oscara. Dodjela prestižne nagrade, željno se iščekuje u Sjevernoj Makedoniji, čiji je dokumentarac "Zemlja meda" prvi film s ovih prostora sa dvije nominacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čovjek koji je znao sve tajne zloglasnog JimmyjaHoffe, devijantni antijunak kojeg je stvorilo društvo, dvojica glumaca u industriji i gradu kojeg više ne prepoznaju, četiri male žene koje žele odlučivati o svojim životima u vrijeme kada su veliki smjeli biti samo muškarci. Visokobudžetni filmovi u utrci za najprestižnijom nagradom - Oscarom.

Kritizirali su ga zbog političke nekorektnosti, veličanja psihičkih poremećaja, nasilja i osvete... Unatoč svemu, Joker je skupio 11 nominacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ne razumiju ga svi. Ako niste čitali stripove, navikli ste na Jokera kao Batmanovog najvećeg oponenta, tek s natruhom kompleksne povijesti koja ga je pretvorila u jednog od najkompliciranijih likova. U verziji za koju bi Todd Phillips mogao osvojiti kipić, on je antijunak kojega je stvorilo društvo, u isto vrijeme devijantan dovoljno da ga zamrzite i blizak dovoljno da ga razumijete. On je negativac kojega se ne može samo mrziti.

A negativac koji je ipak lakše ušao u srca gledatelja je i Frank Sheeran, mafijaški hitman Scorseseovog gangsterskog epa: Irac. Martin Scorsese imao je viziju - Sheerana će glumiti 76-godišnji Robert De Niro, a Jimmya Hoffu 79-godišnji Al Pacino, bez obzira koliko njihovi likovi imaju godina. Streaming gigant Netflix je pristao na Scorseseove uvjete - uložio je vrtoglavih 160 milijuna dolara i digitalno pomladili dvojicu holivudskih veterana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što god ljudi rekli o kinima i koliko na njih utječe djelovanje Netflixa, kao i na tržište i Hollywood, ovo je velika promjena igre. Ovo je nevjerojatna pobjeda za jednu kompaniju, činjenica da su pokupili 24 nominacije i još ako pobjede u kategoriji najboljeg filma s 'Ircem', to će biti stvaranje povijesti", smatra Nigel Smith, urednik portala People.com.

Netflix je nakon prošlogodišnje pobune vlasnika kinodvorana i franšiza ipak ušao na Oscare na velika vrata - uz Irca, u kategoriji najboljeg filma nominirana je i Priča o braku - film redatelja Noaha Baumbacha, koji se ni kriv ni dužan, našao u središtu kritika za neraznolikost među nominiranima. Naime, on je jedan od petorice muškaraca nominiranih za najboljeg redatelja, dok njegova partnerica Greta Gerwig nije pokupila nominaciju za film 'Male žene'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možda ću bit politički nekorektan, ali napravite dobar film i bit ćete zastupljeni, i jedni i drugi i treći i četvrti. Koga izbaciti od ovih pet koji su nominirani, to su vrlo ozbiljna redateljska imena i ne možete reći "ajd sad, nekoga ćemo izbaciti jer moramo imati jednu ženu jer ako nemamo ženu sručit će se svi mediji", ističe Dean Sinovčić, filmski kritičar.

A kritike padaju i na račun rasne neraznolikosti, jer je u kategoriji za najboljeg glumca nominirano pet bijelaca, a za najbolju glumicu nominirana je samo jedna Afroamerikanka, Cynthia Erivo, za svoje utjelovljenje heroine borbe protiv ropstva - Harriet Tubman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz Cynthiju, svom prvom kipiću možda će se veseliti i Brad Pitt, Scarlett Johansson, JoaquimPhoenix i Margot Robbie, no nitko od njih nije iznenađenje kao dokumentarni film Zemlja meda - kandidat iz Sjeverne Makedonije koji donosi priču o zadnjoj europskoj lovkinji na pčele.

Svakako, iznenađenje je prvi južnokorejski film nominiran u kategoriji najboljeg filma - Parazit. Svi hvale vrhunsku kameru i montažu, odličnu priču i isto takve glumce - sve to Parazitu je donijelo šest nominacija. Kome će zlatni kipić u ruke, saznat ćemo za manje od mjesec dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo