izolirani od svijeta / Zbog gotovo identičnih uvjeta za život, znanstvenici koji će poći na Mjesec za to se pripremaju - na Antarktici

Mjesec ili Antarktika? Što se tiče svih nas koji tamo nismo bili - svejedno je. Najhladniji i najvjetrovitiji kontinet jedino je mjesto na Zemlji s uvjetima sličnima onima na Mjesecu, zbog čega se 13 istraživača na Antartici priprema za put na Mjesec

6.7.2016.
22:47
VOYO logo

Četrnaest milijuna kilometara kvadratnih okovanih ledom - tako otprilike izgleda Antarktika. Temperatura od rekordnih minus 93 stupnja, brzina vjetra od 327 km na sat sličniji su uvjetima na Mjesecu, nego bilo gdje drugdje na Zemlji. Baš zato, ondje je već godinu dana 13-ero istraživača. Misija - testirati tijelo i um, a cilj - put na Mjesec!

"U jednom trenutku sam se premišljala o dolasku, ali kad je zadnji avion otišao, više nije bilo puta natrag. Prošli smo točku s koje nema povratka. Sada smo samo trinaestero ljudi koji nemaju mogućnost spasa čak i ako nešto krene krivo", rekla je liječnica iz ekipe Beth Haley. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslala ih je Europska svemirska agencija, a za zdravlje astronauta brine se liječnica Beth. Svaki dan testira krv i prati promjene. I nakon 12 mjeseci života u ekstremnim uvjetima - zdravi su. 

"Kako bismo proučavali naše raspoloženje, snimamo takozvane video-dnevnike. Kasnije ih analizira računalni softver koji bilježi naša raspoloženja bez obzira na to što smo rekli."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reakcije tijela na rijedak zrak, niske temperature i  prilagodba na njih - priprema su za misiju na Mjesec.  

"Jedanput smo izišli van i zbog hladnoće remenje na nosilima je odmah popucalo. Bilo je -80°C tog dana", rekla je Haley. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživački centar Concordia najzabačenije je mjesto na svijetu. Toliko zabačeno da je lakše stići do Međunarodne svemirske postaje nego posjetiti ovih 13-ero istraživača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo