Povijest koronavirusa / Žena koja je otkrila prvi koronavirus danas napokon dobiva priznanje za rad na području virologije

Image
Foto: Shutterstock

June Almeida je s malo formalnog obrazovanja dobila posao kao laboratorijski tehničar te je zauvijek promijenila svijet

18.4.2020.
8:06
Shutterstock
VOYO logo

June Almeida, žena koja je otkrila prvi ljudski koronavirus, u povijesti je ostala zapamćena kao pionir na području virologije, a u jeku trenutne pandemije je njen rad ponovno u fokusu, piše BBC.

Rođena 1930. godine, bila je kćer vozača busa, porijeklom Škota, a školu je napustila sa 16 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

COVID-19 je nova bolest, ali je uzrokovana tipom koronavirusa kakvog je prvo identificirala dr. Almeida 1964. godine u svom laboratoriju u bolnici St. Thomas u Londonu.

Iako je imala malo formalnog obrazovanja, dobila je posao kao laboratorijski tehničar u bolnici u Glasgowu. Kasnije se preselila u London kako bi napredovala u karijeri te se 1954. udala za Enriquesa Almeidu, umjetnika iz Venezuele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Par se s mladom kćerkom preselio u Toronto, a prema piscu Georgeu Winteru, dr. Almeida je izvanredne vještine na mikroskopu razvila u Institutu za karcinome u Ontariju. Razvila je metodu kojom se bolje vizualiziraju virusi, koristeći antitijela.

Winter je za BBC Radio Škotska rekao da su njene sposobnosti prepoznate u Velikoj Britaniji te se 1964. vraća u bolnicu St. Thomas u Londonu, u kojoj se liječio i premijer Boris Johnson kada je obolio od COVID-19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po povratku je surađivala s dr. Davidom Tyrellom koji je istraživao običnu prehladu preko uzorka iscjetka iz nosa volontera te se pitao je li moguće mikroskopom vidjeti čestice virusa.

Uzorke je poslao na pregled June Almeidi koja je vidjela čestice koje je opisala kao slične virusu influenze, ali ne sasvim iste. Identificirala je ono što danas znamo kao prvi ljudski koronavirus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Almeida je zapravo već vidjela slične čestice prilikom istraživanja hepatitisa u miševima te bronhitisa kod kokoši.

Međutim, njen znanstveni rad je odbačen od strane kolega pod obrazloženjem da se "radi o lošim slikama čestica virusa influenze".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prve fotografije onoga što je vidjela objavljene su tek dvije godine kasnije u Časopisu opće virologije.

Prema Winteru, dr. Tyrell i dr. Almeida su, uz šefa bolnice St. Thomas profesora Tonija Watersona, otkriće nazvali koronavirus zbog krune koja je okruživala virus na mikroskopskim slikama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

June Almeida je završila i doktorat te je njeno ime na nekoliko patenata na području slika u virologiji.

Kasnije napušta virologiju i postaje instruktorica joge, ali se povremeno vraćala kao savjetnica 1980-ih kada je pomagala u prikupljanju slika virusa HIV-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preminula je 2007. u 77. godini života.

Sada, 13 godina nakon njene smrti, napokon dobiva priznanje koje je zaslužila kao pionirka čiji je rad ubrzao razvoj znanja o virusu koji se trenutno širi svijetom, piše BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo