značajno otkriće / Znanstvenici otkrili novu vrstu čestica koje mogu objasniti razumijevanje tvari od kojih se svi sastojimo

Image
Foto: CERN
Image
Foto: CERN

Guy Wilkinson, glasnogovornik LHCb tima, rekao je u utorak da istraživanje pentakvarka može pomoći znanstvenicima da bolje razumiju 'kako su protoni i neutroni, od kojjh se svi sastojimo, uopće sastavljeni'

17.7.2015.
9:55
CERN
VOYO logo

Znanstvenici koji rade na najvećem svjetskom razbijaču atoma tvrde da su otkrili novu vrstu subatomskih čestica pod nazivom pentakvarkovi.

Pentakvark predstavlja okupljanje kvarkova, tj. fundamentalnih građevnih blokova materije - protona i neutrona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pentakvark nije samo bilo koja nova čestica. Pentakvark predstavlja način okupljanja kvarkova, odnosno, fundamentalnih 'građevnih blokova' običnih protona i neutrona, i to u konfiguraciji kakva u posljednjih 50 godina eksperimentalnih mjerenja nije zabilježena. Istraživanje njihovih svojstava moglo bi unaprijediti naše razumijevanje stvaranja obične tvari, odnosno protona, neutrona i elektrona od kojih se svi sastojimo", rekao je glasnogovornik LHCb-a Guy Wilkinson.

Postojanje 'pentaquarka' su prvi puta 1960. godine predložili američki fizičar Murray Gell-Mann i Georg Zweig. Profesor Gell-Mann, koji je skovao pojam 'kvark' dobio je Nobelovu nagradu 1969. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska organizacija za nuklearna istraživanja CERN tvrdi da je do otkrića došao tim koji radi na jednom od četiri pokusa u Large Hadron Collider-u ispod švicarsko-francuske granice.

Rezultati su objavljeni u časopisu Physical Review Letters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo