nova otkrića / Znanstvenici razvijaju kontracepcijsku pilulu koju bi žene trebale uzimati samo jednom na mjesec

Image
Foto: Shutterstock

Američki znanstvenici marljivo rade na razvoju kontracepijskog sredstva koje bi uvelike pomoglo ženama

8.12.2019.
16:39
Shutterstock
VOYO logo

Žene koje uzimaju kontracepcijske pilule uskoro će to morati činiti samo jednom na mjesec umjesto svaki dan, pokazalo je novo istraživanje. Ovakvo kontracepcijsko sredstvo moglo bi se uzimati od tri do pet godina.

Devet posto žena koje uzimaju pilule zatrudni

Znanstvenici razvijaju oralni kontraceptiv koji treba uzimati samo jednom na mjesec, javlja Daily Mail. Oralni kontraceptivi jedan su od najpopularnijih oblika kontracepcije, ali njihova učinkovitost ovisi o svakodnevnom uzimanju. Procjenjuje se da na godinu otprilike jedna od 11 žena koje uzimaju kontracepcijske tablete (devet posto) zatrudni. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživači s Massachusetts Institute of Technology (MIT) u Sjedinjenim Državama sada razvijaju oralni kontraceptiv koji se mora uzimati samo jednom na mjesec. Kažu da bi mogao imati "velik utjecaj" na zdravlje žena i njihovih obitelji, posebno u zemljama u razvoju.

''Pomoći osnaživanju žena''

''Naša pilula predstavlja napredak u smjeru pružanja ženama kontracepcije koju bi morale uzimati samo jednom u mjesec dana'', rekao je koautor studije dr. Giovanni Traverso.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za mnoge je to teško vjerovati. No, pretklinički podaci nas ohrabruju. Još prije smo vodili razgovore o potencijalnom utjecaju koji puštanje lijekova može imati na planiranje obitelji. Željeli smo pomoći osnaživanju žena u pogledu kontrole vlastite plodnosti i sa zadovoljstvom možemo izvijestiti o napretku prema tom cilju", dodao je Traverso.

Sada su u tijeku provjere kako bi se pilula s produljenim oslobađanjem okušala na ljudskim subjektima. Sljedeći će koraci uključivati ​​mjerenje proizvodnih procesa i procjene sigurnosti, navodi istraživački tim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nadamo se da će ovaj rad kao prvi primjer mjesečne pilule za koji znamo jednog dana dovesti do potencijalno novih opcija za žensko zdravlje'', kazao je koautor studije profesor Robert Langer.

Pilula bi ostala u tijelu do četiri tjedna

Nova kontracepcijska pilula temelji se na sustavima za davanje lijekova u obliku zvijezde koje je tim s MIT-a prije razvio, a koji mogu ostati u probavnom traktu danima ili tjednima nakon gutanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veći dio posla financirala je Fundacija Billa i Melinde Gates koja potiče tim da prilagode pilulu za isporuku dugotrajnih kontracepcijskih lijekova.

Za upotrebu na ljudima, istraživači su rekli da će pilula biti dizajnirana da se raspadne nakon tri ili četiri tjedna i izađe iz tijela kroz probavni sustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo