što je sa suncem? / Znanstvenici se pitaju stiže li nam solarna oluja i kataklizma: 'To bi stvorilo probleme svjetskih razmjera'

Znanstvenike brine što ove godine Sunce izbacuje više baklji no što je očekivano

28.6.2022.
7:25
VOYO logo

Znanstvenici ovih dana ne razumiju što se događa sa suncem. Ne razumiju zašto je tako aktivno, ne razumiju zašto ispaljuje toliko sunčevih baklji, i pitaju se stiže li nam solarna oluja pa onda i solarna kataklizma. Da nema Sunca ne bi bilo ni života na Zemlji. A kada bi Sunce prema nama izbacilo veću solarnu baklju - nastao bi kaos. Geomagnetska oluja ostavila bi nas bez interneta i struje.

''Znanstvenici se zaista boje da bi u budućnosti mogao biti takav izbačaj sa sunca da bi stvorio probleme recimo na Internetu i to svjetskih razmjera. Još dugo treba proučavati da bismo Sunce mogli bolje shvatiti. Ono što se događa u unutrašnjosti Sunca to je još uvijek nerazjašnjeno. Znači ne znamo točno što se sve događa'', rekao je astronom Ante Radonić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenike brine što ove godine Sunce izbacuje više baklji no što je očekivano, i to jačeg intenziteta. Astronomi znaju kakve su bile posljedice najjače sunčeve erupcije nekada, a kakve bi mogle biti danas.

''To je bilo davne 1859. godine, poznati Keringtonov događaj kad je sunce izbacilo snažni koronin izbačaj i mnogi koji su tada bili uz telegrafe jednostavno ih je stresla struja. Znači bilo je dosta problema. Takav veliki izbačaj mogao bi prouzročiti velike probleme jer bi u velikom dijelu svijeta moglo nestati električne energije'', kazao je Radonić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PROJEKT: ZELENO /

Zeleni savjet: Koliko nam energije sunce može uštedjeti i kako to postići?

Image
PROJEKT: ZELENO /

Zeleni savjet: Koliko nam energije sunce može uštedjeti i kako to postići?

I nešto slično tome već se dogodilo. 1989. godine u dijelu Kanade na devet je sati ostavio sedam milijuna ljudi bez struje, a ono što se događa na suncu u veljači ove godine onesposobilo je 40 Starlink satelita Elona Muska. Ovih dana razlog za zabrinutost stvaraju sunčeve crne pjege koje iz dana u dan rastu.

Sunčeva pjega koja je okrenuta izravno prema Zemlji u samo 24 sata udvostručila se. Sada je velika kao tri naša planeta, a to znači da bi uskoro mogla izbaciti i veće solarne baklje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No ne mora sve završiti kao u filmovima katastrofe, lako bi velika solarna baklja mogla dovesti i samo do pojave polarne svjetlosti, vidljive iz Hrvatske.

U međuvremenu, nitko nam ne brani da uživamo u sunčanim danima i svemu što dolazi s njima - kupanje, sunčanje i sladoled. Ali oprez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Radi se tu o vrlo jakom suncu, gdje između 11 i 16 sati oni osjetljivije kože mogu zadobiti opekline, osobito djeca, mogu zadobiti opekline u samo desetak minuta. Sada je iznadprosječno toplo, upravo je započeo i toplinski val sa iznimno visokim temperaturama. No nije problem samo u visokim dnevnim temperaturama nego i u takozvanim toplim tropskim noćima'', izjavio je Dorian Ribarić, meteorolog RTL-a.

Bilo da se krive klimatske promjene ili čudne pojave na Suncu jedno je sigurno - od solarnih baklji i tropskih noći - teško ćemo pobjeći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo