Teorija relativnosti / Znanstvenici su dokazali da je Einstein bio u pravu, promatranjem crnih rupa došli su do nevjerojatnog otkrića

Image
Foto: Shutterstock

Teorija relativnosti Alberta Einsteina tvrdi da je gravitacijsko povlačenje iz crnih rupa toliko ogromno da može savijati magnetska polja i uvijati svjetlost, pa polja djeluju kao ogledalo.

24.9.2021.
16:10
Shutterstock
VOYO logo

Astronomi su prvi put uspjeli vidjeti što se nalazi iza crne rupe. Naime uočili su svjetlost s druge strane, čime su dokazali da je AlbertEinstein sa svojom teorijom relativnosti bio u pravu.

Pomoću rendgenskih teleskopa, tim međunarodnih znanstvenika proučavao je supermasivnu crnu rupu udaljenu 800 milijuna svjetlosnih godina kada su došli do nevjerojatnog otkrića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POTVRĐENA LEGENDARNA e=mc2 /

Fizičari dokazali Einsteina

Image
POTVRĐENA LEGENDARNA e=mc2 /

Fizičari dokazali Einsteina

Znanstvenici sa Sveučilišta Stanford objavili su studiju tijekom koje je astrofizičar Dan Wilkins u početku uočio niz zasjepljujućih svjetala kada je poslao rendgenske "odjeke" - što je uobičajeno za crne rupe. Međutim, ono što ga je zadivilo je to što su se tada pojavila svjetla koje su bila manja i različitih boja od standardnih svjetala na koja su navikli.

Kako nastaju crne rupe

Crne rupe mogu biti različitih veličina, a nastaju kada masivne zvijezde na kraju svog životnog ciklusa kolabiraju u sebe. Supermasivne crne rupe najveća su vrsta, a rastu proždirući tvar i zračenje te se možda i spajaju s drugim crnim rupama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznimno ih je teško proučavati jer zbog svoje ogromne mase i posljedično ogromne gravitacije ne dopuštaju niti svjetlosti, odnosno niti fotonima da odu s nje. Odatle im i naziv "crne rupe".

No, ovo nevjerojatno otkriće potvrdilo je teoriju o općoj relativnosti Alberta Einsteina iz 1915. godine. On je utvrdio da je gravitacijsko povlačenje iz crnih rupa toliko ogromno da može iskriviti tkivo prostora, savijajući svjetlost i uvijajući magnetska polja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na savijanja, Einstein je tvrdio da se ponašaju kao ogledala te da bi se zbog toga trebala moći vidjeti svjetlost koja se nalazi s druge strane.

Ovo otkriće dogodilo se samo dvije godine nakon što su znanstvenici 2019. godine snimili prvu fotografiju crne rupe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije pedeset godina, kada su astrofizičari počeli nagađati o tome kako bi se magnetsko polje moglo ponašati blizu crne rupe, nisu imali pojma da bismo jednog dana mogli imati tehnike kojima bismo ovo izravno mogli promatrati i vidjeti Einsteinovu opću teoriju relativnosti na djelu", objašnjava Roger Blandford, koautor istraživanja objavljenog u časopisu Nature.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo