Nije jednostavno / Znanstvenici su otkrili recept za skladne obiteljske i romantične odnose: Evo što je ključno

Image
Foto: Shutterstock

Kada se u odnosu jave izazovi i problemi, fleksibilnost može spasiti vezu od pucanja

12.12.2020.
16:00
Shutterstock
VOYO logo

Svi želimo da nam obiteljski život bude što skladniji. Znanstvenici su istražili i identificirali neke osobne karakteristike i vještine za koje je najvjerojatnije da doprinose skladnom domu, piše Science Alert.

Čini se da je jedan od ključnih faktora zdravih obiteljskih i romantičnih odnosa psihološka fleksibilnost. Kada se u odnosu jave izazovi i problemi, fleksibilnost može spasiti vezu od pucanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj zaključak donesen je na temelju metaanalize, odnosno analiziranjem prethodno obavljenih istraživanja. U ovom slučaju, metaanaliza obuhvatila je 174 studije o vezama koje su uključivale ukupno 43.952 osobe.

"Jednostavno rečeno, metaanaliza ističe da promišljenost i emocionalna flaksibilnost u teškim situacijama ne samo poboljšava živote pojedinaca, već jača i obogaćuje njihove bliske veze", poručio je psiholog Ronald Rogge sa Sveučilišta Rochester u američkoj državi New York.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
prvi put u hrvatskoj /

Hrvati češće biraju matičara nego svećenika! Sociolog: 'Mladi nisu sigurni u budućnost veze'

Image
prvi put u hrvatskoj /

Hrvati češće biraju matičara nego svećenika! Sociolog: 'Mladi nisu sigurni u budućnost veze'

Rogge i njegova kolegica Jennifer Daks specificirali su neke vještine potrebne za psihološku fleksibilnost kao što je otvorenost prema iskustvima, bilo dobrim ili lošim, kao i svjesnost o sadašnjem trenutku kroz svakodnevni život.

Druge pozitivne vještine uključuju sposobnost proživljavanja misli i osjećaja bez opsesivnog zadržavanja na njima, zadržavanje šire perspektive u teškim trenucima, održavanje veze s dubljim vrijednostima kroz varirajuća raspoloženja te kretanje prema cilju čak i kada osoba naiđe na poteškoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Psihološka nefleksibilnost s druge strane obično dolazi od aktivnog izbjegavanja teških misli, iskustava i osjećaja, prolazeći kroz život bez promišljanja i savjesnosti. Još jedan problem je što takve osobe dopuštaju da ih svakodnevni stres odvrati od dubljih prioriteta.

U obiteljskom životu, kognitivna fleksibilnost vodi do više razine kohezije, a u romatničnim odnosima do većeg zadovoljstva i manje konflikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje se poklapa s rezultatima ranije studije, koju je također proveo Rogge, koja je pokazala da držanje kanala komunikacije otvorenima može značajno utjecati da trajanje veze.

"Rezultati ukazuju na to da supružnike nije potrebno naučiti mnotvo vještina kako bi se snizila stopa razvoda. Možda je dovoljno potaknuti ih da promisl kako se trenutno ponašaju", rekao je Rogge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo