khosta-2 / Znanstvenici u šišmišima pronašli novi koronavirus koji je prenosiv na ljude i otporan na cjepiva

Image
Foto: Shutterstock

Sam po sebi ne uzrokuje teže simptome

27.9.2022.
14:04
Shutterstock
VOYO logo

Znanstvenici su pronašli skupinu koronavirusa sličnih SARS-CoV-2 za koje je prvobitno otkriveno da žive u šišmišima. Kako prenosi Time, nisu mislili da virus, nazvan Khosta-2, predstavlja prijetnju ljudima.

Svoje istraživanje objavili su u časopisu PLoS Pathogens pa naveli kako su pažljivom analizom utvrdili kako isti može zaraziti ljudske stanice u laboratoriju. Zanimljivo, srodan virus pronađen u šišmišima ranije, Khosta-1 nije bio u mogućnosti zaraziti čovjeka, ali Khosta-2 je to uspio jer se veže za isti protein kao i virus SARS-CoV-2.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakako, nastojali su potom otkriti koja antitijela djeluju na virus, a pokazalo se da ona koja se koriste u cjepivima protiv COVID-a nemaju učinak, kao ni serum ljudi koji su se oporavili od infekcije omikron.

Voditelj istraživanja Michael Letko kaže kako ne želi dizati paniku, ali da je njemu zabrinjavajuća spoznaja da postoje virusi koji se mogu vezati za ljudske receptore, a ne mogu se neutralizirati. Nadalje, postoji i mogućnost da virus počne cirkulirati te se poveže s genima SARS-CoV-2. Inače, Khosta-2 sam po sebi ne uzrokuje teže simptome, no u kombinaciji, posebice uz to što je neutralan prema cjepivima, mogao bi biti opasan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo