razvoj cjepiva / Znate li što se sve koristi za stvaranje cjepiva? Neki sastojci otkriveni su slučajno, a za jedan su posebno važni morski psi

Image
Foto: Shutterstock

Znanstvenici dodaju naizgled čudne sastojke u cjepiva od kojih mnoga ne funkcioniraju bez njih, a nitko ne zna zašto.

31.10.2020.
15:40
Shutterstock
VOYO logo

Znanstvenici dodaju čudne sastojke u cjepiva od kojih mnoga ne funkcioniraju bez njih, a nitko ne zna zašto.

1925. godine Gaston Ramon započeo je eksperiment koji je čak i on opisao ''zanimljivim''. Nekoliko godina ranije, francuski veterinar isprobavao je novo cjepivo protiv difterije kada je slučajno otkrio da su neke životinje na mjestu uboda počele razvijati gadne apscese, a zbog kojih je nastajao jači odgovor imunološkog sustava. Zbog toga se Ramon zapitao što bi još mogao dodati cjepivu kako bi potaknuo tu reakciju, piše BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ramon je onda počeo birati neobične sastojke. Svojim je pacijentima ubrizgavao cjepivo za difteriju s tapiokom, škrobi, agar i lecitin – emulzija ulja najčešće zastupljena u čokoladi i mrvicama kruha.

Image
Stručnjaci upozoravaju /

Ako uskoro i dobijemo cjepivo imamo novi veliki problem zbog kojeg ćemo teško zaustaviti pandemiju

Image
Stručnjaci upozoravaju /

Ako uskoro i dobijemo cjepivo imamo novi veliki problem zbog kojeg ćemo teško zaustaviti pandemiju

Uzrokuju li aditivi nuspojave?

Eksperiment je bio uspješan i životinje kojima je Ramon ubrizgao to cjepivo proizvele su značajno više antitijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je skovan izraz adjuvants, odnosno, pomoćna sredstva ili aditivi. Riječ je nastala od latinskog izraza adjuvare koja znači pomoći. Svrha pomoćnih sredstava jest unaprijediti učinkovitost cjepiva i koriste se sve do danas.

Najčešće upotrebljavano pomoćno sredstvo je aluminij koji se može pronaći u gotovo svim cjepivima uključujući i onima za difteriju, tetanus i hripavac, hepatitis A i B, japanski encefalitis, meningitis i brojna druga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi popularan sastojak je skvalen, organski spoj dobiven iz ulja jetre morskog psa.

Paradoks korištenja aluminija

Procjenjuje se da cjepiva spase dva do tri milijuna života godišnje, a sprječavaju i doživotne invaliditete. Ne postoji procjena koliku ulogu u tome igraju pomoćna sredstva koja se dodaju cjepivima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Bez pomoćnih sredstava antitijela bi nestala već nakon nekoliko tjedana ili mjeseci. Ali s pomoćnim sredstvima, antitijela mogu trajati godinama'', kazao je Binbing Sun, kemijski inženjer sa sveučilišta Dalian u Kini.

Iako na prvu, korištenje aditiva u cjepivima može oglasiti zvono za uzbunu, oni se cjepivima dodaju u mikroskopskim količinama. U tipičnoj dozi cjepiva nalazi se tek 0,2 mg aluminija što je ekvivalentno jednoj sjemenki maka. Dokazi upućuju na to da aditivi ne uzrokuju ozbiljne nuspojave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aluminij nije samo najčešće korišten aditiv u cjepivima, nego je i jedan od najstarijih. U cjepivima se konkretno koristi u obliku soli, uključujući aluminijev hidroksid, aluminijev fosfat i kalijev aluminijev sulfat koji se inače koristi u prašku za pecivo.

Jedna teorija kaže da je toksičnost aluminijskih soli ironično razlog zašto dobro funkcioniraju u cjepivima te da se tako potiče stvaranje antitijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sljedeća generacija cjepiva

Skvalen se trenutno testira kao mogući sastojak cjepiva protiv Covida-19, međutim to je potaknulo kontroverzu uzevši u obzir da kad bi se takvo cjepivo masovno proizvodilo, za to bi bilo potrebno ubiti 250 tisuća morskih pasa, ali o toj brojci moglo bi se raspravljati.

Znanstvenici već pokušavaju stvoriti druge aditive koji bi mogli pomoći, osim onih slučajno otkrivenih. Kako je globalna populacija stanovnika starije dobi, odnosno onih iznad 70 godina, počela rasti, taj problem samo se pogoršava jer oni koji su najranjiviji i podložni zarazi imaju i najslabiji odgovor na primljeno cjepivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici su zbog toga u potrazi za novim dodacima, a jedan od kandidata je protein flagellin koji se može pronaći u bakteriji Salmonella. Još nije registriran i odobren za upotrebu u ljudskim cjepivima, ali rezultati kliničkih ispitivanja, prenosi BBC, su obećavajući.

''Razvoj pomoćnih sredstava je mukotrpan posao. Morate biti sigurni da će biti i sigurni, ali i učinkoviti za upotrebu, a za to treba vremena'', zaključio je Sun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo