Roditelji, oprez! / Znate li što vam djeca rade na internetu? Stručnjak upozorava: 'Lako postaju žrtve predatora'

Stručnjak za zaštitu djece na internetu upozorava: nakon samo tri klika dijete može postati žrtva predatora

16.4.2019.
11:00
VOYO logo

U samo tri klika na društvenim mrežama, dijete može postati žrtva cyberpredatora. Stručnjaci upozoravaju, mnogi roditelji se u digitalnom svijetu vrlo loše snalaze pa su djeca nerijetko prepuštena sama sebi. 

O tome kakve im opasnosti prijete otkrio nam je sudski vještak, a u zagrebačkom Muzeju iluzija odigrane su scene u kojima djeca lako postaju žrtve. Opasni viralni trendovi, nasilni i pornografski sadržaji, govor mržnje, vršnjačko nasilje... samo su nekoliko klikova udaljeni od djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znaju li roditelji što im djeca rade na internetu?

Roditelji se trude voditi brigu o tome što njihova djeca 'konzumiraju' na internetu. Ipak, čak 92 posto roditelja ne zna što im dijete pregledava na internetu, a čak 93 posto roditelja ne želi se koristiti aplikacijama za zaštitu i siguran pristup djece internetskim sadržajima.

"Kad djeca krenu u stvarni svijet, roditelji jako puno vremena troše da ih nauče kako se ponašati u prometu, istovremenu kreću u virtualni svijet i roditelji bi trebali još više vremena porvest da im objasne kako se tamo ponašati", kazao je Tomislav Ramljak, sudski vještak za sigurnost i zaštitu djece na internetu . 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djeca lako postaju žrtve predatora

Stručnjak za zaštitu djece na internetu upozorava: nakon samo tri klika dijete može postati žrtva predatora.

"Prvi klik je kada prihvati zahtjev za prijateljstvo, drugi je kad se krene u dublju konverzaciju i treći je kada dijete pošalje fotografiju s kojom ga predator može ucijeniti i tada automatski postaje njegova žrtva", dodaje sudski vještak za sigurnost i zaštitu djece na internetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sigurno snalaženje u online svijetu potrebna je edukacija i djece i roditelja.

"Preporučamo da budu kritičniji prilikom objave zapisa i fotografija djece na društvenim mrežama jer ono što je jednom objavljeno ostaje zauvijek objavljeno", kaže Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vršnjačko nasilje putem interneta doživjelo je svako treće dijete u Hrvatskoj.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo