Đir po Istri / Znate onu da kuglica sladoleda stoji kao litra benzina? A kad cijene oboje odu u nebo? Direkt se raspitao

Image
Foto: RTL

Ona bezbrižna vremena kad ste za 10 kuna dobili dvije kuglice, davno su zaboravljena, kao i ona kad ste za 10 kuna mogli dobiti dvije litre benzina

17.5.2022.
9:12
RTL
VOYO logo

Počeli smo s pretjeranim cijenama, s njima ćemo i završiti. Otkad su novinari Slobodne Dalmacije napisali da kuglica sladoleda bez glutena i umjetnih aroma u Splitu košta 16 kuna, svi pričaju o cijeni kuglice sladoleda. Već smo navikli da je 10 kuna, ali pitanje je kakva nas iznenađenja čekaju ovog ljeta.

Posebno ako znate onu teoriju da jedna kuglica košta koliko i litra benzina. Ona bezbrižna i prekrasna vremena kad ste za 10 kuna mogli biti dvije kuglice, davno su zaboravljena, kao uostalom i vremena kad ste za 10 kuna mogli dobiti i dvije litre benzina. Petra Fabijan Kapov u Istri je napravila malo istraživanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoji li kuglica sladoleda kao litra goriva? Krenuli smo provjeriti u Istri. Prva postaja, Fažana. Kuglica od 12 kuna. Proizvođač sladoleda Fedele objašnjava da nije to bez veze:

"Baš jutros mi je stigao račun za struju, impresivna stvar. Ovo što plaćam sada, a nisam u punom zamahu, plaćao sam u srpnju i kolovozu kad sam u špici sezone. Zato smo u zadnje vrijeme morali malo i dignuti cijene na 12 kuna za jednu porciju sladoleda. Nije da se ne zarađuje, ali nažalost šećer je otišao među zvijezde, mlijeko je duplo skuplje nego u listopadu prošle godine, struja nas prosvjetljava, a sad stiže na naplatu i sve ono što je bilo obustavljeno za vrijeme COVID-a. Sve nažalost treba platiti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'PRECIJENILI SU SE' /

Pitali smo vas koliko ste spremni platiti kuglicu sladoleda: 'Za cijenu ne pitam. Gušti su gušti'

Image
'PRECIJENILI SU SE' /

Pitali smo vas koliko ste spremni platiti kuglicu sladoleda: 'Za cijenu ne pitam. Gušti su gušti'

Da dvije kuglice koštaju koliko i kilogram sladoleda u trgovini, kažu, nije previše. Pa niti po 12 kuna. Nije li ipak previše?

Proizvođač sladoleda Luca: "Ne, ne. Odete li u Rovinj ili Opatiju, Poreč, nećete naći ispod 15 kuna."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I otišli smo. Istina, u Rovinju za kuglicu sladoleda morate izdvojiti negdje 15, negdje 16 kuna. Mala porcija 16 kuna, Dvije kuglice, znači dva okusa 24 kune. Domaći se sa sjetom sjećaju dana kad su za 15 kuna dobili 3 kuglice, strancima je sve to euro više manje.

Skupo je u Rovinju, isto je i u Puli. Evo ovo je najskuplji sladoled koji smo uspjeli naći u Puli, dakle jedna kuglica, koja se zapravo sastoji od dvije kuglice jer smo miješali dva okusa, dobili smo za 15 kuna. Kažu nam da se nitko ne buni jer da je okus odličan, pa hajde da probamo…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S domaćim jagodama ili uvoznim mangom sladoled je skuplji nego ikad. U Istri stoji kao litra goriva. Pitanje je samo što ako se ostvare prognoze stručnjaka i benzin dođe do 20 ili 30 kuna.

Cijeli prilog pogledajte ovdje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo