Obnavljali su je nakon rata / Zapaljena crkva u Republici Srpskoj

Image
Foto: Ilustracija

Nepoznati počinitelji zapalili su u noći s četvrtka na petak ulazna vrata na katoličkoj crkvi na Petrićevcu kod Banje Luke, koja je u fazi obnove nakon što su je potkraj rata porušile srpske postrojbe, izvijestio je za medije u Mostaru tamošnji gvardijan i župnik fra Ivo Orlovac.

29.3.2013.
11:02
Ilustracija
VOYO logo

"Noćas su nam zapalili vrata na novoj crkvi na Petrićevcu", rekao je fra Ivo Orlovac dodajući kako je ovaj izgred u velikome tjednu izazvao uznemirenost Hrvata katolika.

"To je vrlo jasna i ružna poruka Hrvatima katolicima u Banjoj Luci. Osobito prema eventualnim povratnicima u ovaj grad, ali i za one koji su ovdje ostali živjeti", istaknuo je Orlovac. Po njegovim riječim, policija je u prijepodnevnim satima provodila očevid te istražne radnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Katolička crkva u Petrićevcu kod Banje Luke do temelja je srušena u podmetanju eksploziva u svibnju 1995. godine od strane pripadnika Vojske Republike Srpske, dok je samostan zapaljen. U požaru je izgorio krov i unutarnje prostorije sa stolarijom i svim namještajem, među kojima i župni ured i u njemu sve župne matice. Tom prigodom više franjevaca, tri časne sestre i dva civila su bili kratko zatočeni. Među njima je bio i fra Alojzije Atlija, najstariji član zajednice i srčani bolesnik, koji je te noći, po podacima Katoličke crkve doživio srčani udar.

Radovi na obnovi Katoličke crkve na Petrićevcu započeli su 2008. godine, a najveći dio novca izdvojile su vlade Hrvatske i Republike Srpske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo