SEOBA MINISTARSTAVA / Zašto država unajmljuje poslovne prostore?

Broj onih koji rade za državu se ne smanjuje. Treba im i više prostora pa se neprestano događa seoba ministarstava. I dok neka za nove urede plaćaju jednake iznose kao i prije, drugi selidbom uspijevaju nešto i uštedjeti. No, pravo je pitanje zašto država uopće mora unajmljivati prostore kada ima najviše nekretnina.

31.1.2013.
19:09
VOYO logo

Iz strogog centra Zagreba stigli su u nekadašnju Plivinu zgradu. Ministarstvo pravosuđa na novu se adresu preselilo tek nedavno. Radovi još traju jer ministarstvo će tu ostati deset godina, za što će najam mjesečno plaćati prve dvije godine 77, a ostalih 8 101 tisuću eura. Resorni ministar kaže - toliko smo plaćali i dosad.

Stolice su tako skupili sa čak šest lokacija širom metropole, za što se plaćala jednaka cijena kao i za najam nove zgrade u koju su upravo uselili. Više su sreće imali ministri Opačić i Matić, koji odlaze sa trga burze nešto južnije, na Savsku cestu. Cijena najma - nula kuna.

A kako i ne bi bilo: zbog poreznog duga od 80 milijuna kuna prijašnji je vlasnik zgradu morao predati državi, te je još dužan u nju uložiti 20 milijuna kuna kako bi se uredila. O namjeni ove, ali i drugih nekretnina koje država ima - ili će ih zahvaljujući naplati poreza tek steći - brine
agencija za upravljanje državnom imovinom. Ipak, još nije poznato čime sve raspolažu.

A dotad bi konačno mogli i drugi ministri preseliti kamo žele: Branko Grčić sa Krešimirovog trga želi otići u Ulicu Franje Račkog, gdje bi za mjesečni najam navodno plaćao 50 tisuća eura. Na njegovo bi se mjesto vratilo Ministarstvo obrane. Sve ove rošade, međutim, ne znače nužno i štednju.

RTL Danas je u posljednjih 6 mjeseci tražio od njih informacije o cijeni najma. Nikad nam nisu odgovorili, no neslužbeno saznajemo: za oko 5000 kvadrata mjesečno plaćaju više od
pola milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo