ZNANSTVENICI RIJEŠILI MISTERIJ / Zašto nam se događa novo 'ledeno doba'?

Zašto se sve ovo događa? Stručnjaci iz Instituta za klimatske promjene u njemačkom Potsdamu tvrde da topljenje arktičkog leda dovodi do sve žešćih zima u Europi. Protivnici teorije kažu - zahladnjenje dolazi samo po sebi.

8.2.2012.
18:50
VOYO logo

Dvoznamenkasti minusi, zaleđene rijeke, brda snijega - iako izgleda kao uvod u novo ledeno doba, znanstvenici tvrde - za ekstremnu zimu krivo je globalno zatopljenje.

Prema teoriji njemačkih znanstvenika, zbog povlačenje leda u Arktičkom oceanu Sunčeve zrake još jače zagrijavaju more. Topla vodena para penje se u atmosferu i stvara sustav visokog tlaka oko Barentsova mora, koji hladan zrak raspršuje Europom.

Tezu o globalnom zatopljenju potkrepljuju i podaci poput onih da je u Hrvatskoj lani bilo manje oborina od prosjeka, ili da je u većini zemlje bilo ekstremno toplo. Osporavatelji pak tvrde da se sve odvija u ciklusima, i da je sad ciklus promjena.

"Skakutanje klime se to zove, nakon toga se može završiti u nekoliko desetljeća bilo izrazitije toplog vremena, bilo izrazitije hladnog vremena", tvrdi fizičar Vladimir Paar.

Izglednije je, kaže, ovo drugo. Jer iz pogleda na živu teško se oteti dojmu da slijedi mini ledeno doba. Izazvali ga ljudi ili to bio prirodni ciklus, posve je svejedno jer Zemlja će ga preživjeti. No, pitanje je kako će mu se prilagoditi ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo