Prekinimo šutnju / Zašto tek sada krećemo razgovarati o nasilju pri porodu?

Image
Foto: RODA

Hrvatski zakoni za zaštitu prava pacijenata ne poznaju izraz 'nasilje u porodu', a još uvijek ne postoji zakon koji regulira ovaj segment prava žena. Problem dodatno usložnjuje i činjenica da većina trudnica, ali ni javnost još uvijek ovaj oblik nasilja nisu prepoznali kao duboko institucionalno nasilje nad ženinim tijelom i mentalnim zdravljem.

12.12.2014.
10:08
RODA
VOYO logo

Dok se žene uči kako se bol i sve nelagode prilikom poroda zaborave istog trenutka nakon što majka ugleda svoje novorođeno dijete, udruga RODA već godinama radi ne podizanju svijesti o potrebi poboljšanja uvjeta u rodilištima, ponajprije da se svakoj rodilji osigura dostojanstvena skrb u trudnoći i porodu.

Stoga, RODA je pokrenula pravu revoluciju na društvenim mrežama objavljujući svjedočanstva žena o nasilju koje su preživjele tijekom poroda pod heštegom Prekinimo šutnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akciji se odazvao golem broj majki koje su podijelile svoja mučna iskustva na Facebook stranici RODA.

"Iako nismo bile sigurne kako će akcija proći jer se mnoge žene srame tog iskustva i ne žele podijeliti svoje priče, naišle smo na ogroman odaziv i pristizanje tužnih i strašnih priča", kazala je Daniela Drandić iz RODA za Libela.org.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Problem nasilja u trudnoći i porodu je raširen i postoji u rodilištima diljem Hrvatske. Nažalost, nema rodilišta u kojemu se to ne događa. Nema garancije da će žena doživjeti dostojanstvenu trudnoću i porod. Ako dignemo svoj glas i ukažemo na ovaj problem možda će se stvari početi mijenjati", dodala je.

Image
Foto: RODA
Image
Foto: RODA

Ako je suditi prema reakciji Ministarstva zdravlja, koje je objavilo kako će od siječnja do ožujka 2015. godine provesti zdravstveno-inspekcijski nadzor svih rodilišta u Hrvatskoj, ova akcija je učinila golemi korak za dostojanstvenijitretman trudnica i majki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokrenut će se suradnja s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, strukovnim komorama i stručnim društvima te udrugom RODA na izradi publikacija namijenjenih trudnicama u svrhu pripreme za porod.

Hrvatski zakoni za zaštitu prava pacijenata ne poznaju izraz 'nasilje u porodu', a još uvijek ne postoji zakon koji regulira ovaj segment prava žena. Problem dodatno usložnjuje i činjenica da većina trudnica, ali ni javnost još uvijek ovaj oblik nasilja nisu prepoznali kao duboko institucionalno nasilje nad ženinim tijelom i mentalnim zdravljem. Akcija oda, o kojoj smo danas razgovarale, napravile je velik korak naprijed.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo