UDARAC NA STANDARD / Zatvara li Zagreb vrata djeci koja idu u privatne i vjerske vrtiće?

Roditelji zagrebačke djece koja idu u privatne i vjerske vrtiće pobunili su se protiv novog prijedloga sufinanciranja, prema kojemu bi sami morali plaćati za dane kada su djeca odustna. Smatraju da je to udarac na standard jer zbog nedostatka mjesta u gradskim vrtićima djecu moraju slati u skuplje privatne.

10.12.2013.
19:03
VOYO logo

Zatvara li Zagreb vrata djeci koja idu u privatne i vjerske vrtiće? Prema novom prijedlogu njihova sufinanciranja, Grad bi djeci plaćao samo vrijeme provedeno u vrtiću, na što njihovi roditelji, poručuju, nikako ne pristaju.  

"Potpuno je neprihvatljivo da, kada je dijete bolesno i kad je izostanak iz vrtića iz tih razloga, da se na neki način kažnjava to dijete, odnosno njegovi roditelji i da se takvim sistemom obračuna vrši atak na standard i budžet obitelji", rekao je KrešimirMedved iz Inicijative "Roditelji zajedno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roditelji bi tako za svaki dan izostanka djeteta trebali iz svoga džepa dati oko 80 kuna.

"To znači svaki da bi mjesec s obzirom na eventualni izostanak iz vrtića, račun za vrtić bio bi drugačiji i mogao bi u datim mjesecima sezati i do pune komercijalne cijene, a to prelazi 2.300 kuna", dodao je Medved.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagreb ima 46 privatnih vrtića, u kojima boravi oko 4.000 djece. Mjesečna cijena kreće se oko 2.400 kuna. Ovisno o prihodima roditelja, dio iznosa plaća Grad. 

"Sutra je sastanak i sve ćemo riješiti. Bio sam dva dana na putu, ali sutra ćemo to riješiti. Budite bez brige", rekao je gradonačelnik MilanBandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad se navodno za promjene odlučio jer neki privatni vrtići manipuliraju dobivenim novcem prikazujući nerealan broj djece. Udruga "Vrtić za sve" smatra da bi se prihvaćanjem prijedloga diskriminirala djeca.

"Naglašavamo da su djeca koja su u privatnim vrtićima nisu djeca nekakvih Rockfellera nego su djeca klasičnih građana, koja imaju klasična primanja", rekla je Marija Šinković Bečić, potpredsjednica Udruge. Predlažu da Grad prije bilo kakve odluke uvede centralni informatički sustav, kojim bi se dolazak djece u vrtiće mogao kontrolirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo