VRGORAČKA BUNA / Zbog graničnog prijelaza se opet digli na noge

Image
Foto: RTL

Uz granicu s BiH na prijelazu Veliki Prolog - vrgoračka buna. Nezadovoljni stanovnici pred zatvorenim prijelazom tvrde da imaju pravo prelaska do svojih njiva i prijatelja, a da im to nije omogućeno od kada je Hrvatska ušla u Europsku uniju. Ima li riješenja njihovog problema i što im poručuju iz MUP-a?

31.8.2013.
18:42
RTL
VOYO logo

Nezadovoljni - jer su razdvojeni rampom. Od ulaska Hrvatske u EU granični prijelaz Veliki Prolog je, kažu mještani - zatvoren.

"Po čemu mi možemo vidjeti da je ovo granični prijelaz? Nema zastave, a tablu su okrenuli. Mi ovdje stojimo i ne možemo preći u RH", kaže predsjednik Mjesne zajednice Prolog Damir Dodig.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni danas tu nisu uspjeli proći, a često zalutaju i turisti, koji se usmjeravaju na druge granične prijelaze.

"Jedno vrijeme puštaju, jedno ne puštaju. Na primjer, na Veliku Gospu su puštali i zatvorili i više se ne može prelaziti", kažu mještani Prologa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanovnici vrgoračkog kraja i Hercegovine imaju zajedničko groblje, djeca stižu iz BiH u hrvatske škole, a nekima je polje odmah preko granice. No sad su prisiljeni putovati do udaljenijih graničnih prijelaza. 

Prema sporazumu Hrvatske i BiH ne postoji više granični prijelaz, već samo prijelazno mjesto - Veliki Prolog. No stanovnici koji žive uz granicu s propusnicom bi trebali proći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Propusnice su nam dane za granični prijalaz Podprolog, nitko od nas nema za granični prijelaz Veliki Prolog - Prolog", otkriva predsjednik Mjesnog odbora Veliki Prolog Ivan Franić.

Iz MUP-a im tek poručuju da izvade pogranične propusnice, koje vrijede 5 godina, a koštaju 250 kuna. Rampa tad ne bi trebala biti prepreka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo