kolika će biti odšteta EU? / Zbog sankcija Rusiji, Hrvatska ne može izvesti 8.000 tona mandarina

Kako RTL Danas doznaje u ponedjeljak se napokon očekuje konačna potvrda Europske komisije o iznosu naknade hrvatskim voćarima zbog ruskih sankcija! Program odštete, između ostalog pokriva gotovo 8 000 tona mandarina, koliko su u prosjeku hrvatski uzgajivači izvezli u Rusiju posljednje tri godine. A sav taj urod trebao bi završiti na humanitarnom tanjuru!

26.9.2014.
19:22
VOYO logo

Berba je u tijeku, mandarine nikada nisu rodile bolje, a mali uzgajivači su zadovoljni i kvalitetom.

"Na ovu kvalitetu ništa ne bi smjelo bit sporno, a cijena će bit kakva bude", kaže uzgajivač Stjepko Tutovac iz Opuzena.

Početna otkupna cijena mandarina najniža je dosad - dvije i pol kune po kilogramu, i to za prvu klasu.

"Super je rodila, ali cijena nije baš, cijena je nikakva", kaže uzgajivač Tutovac.

Neretvanski uzgajivači očekuju rekordni urod od čak 80 tisuća tona, a jednu trećinu planirali su izvesti na zabranjeno im rusko tržište.

"Okrenuli smo se traženju novih tržišta, ali to je izuzetno skupo i jako neizvjesno", kaže direktor tvrtke Mandarinko Opuzen, Strahimir Filipović.

Zato Europska komisija proizvođačima nudi odštetu - potporom bi pokrili sedam tisuća i devetsto tona agruma. Kvota se čini malom u odnosu na Španjolsku i Grčku. Ministar napominje, to je trogodišnji prosjek hrvatskog izvoza mandarina u Rusiju.

"Ne možemo očekivati i tražiti iz proračuna Europske unije, da na osnovu projekcija ili lažnih podataka, uspijemo izvući više novaca", kaže ministar poljoprivrede, Tihomir Jakovina.  

Kao jedna od privlačnih mjera uzgajivačima se nudi povlačenje mandarina s tržišta za kunu i pol po kilogramu i podjela u školama, vrtićima i bolnicama.

"To je interventna mjera gdje ćemo povući s tržišta i distribuirati kroz lance kroz koje možemo, i onda će biti obeštećeni, odnosno isplaćeni proizvođači po toj mjeri za količinu koju će predati", objašnjava Jakovina.

"Mi molimo i djelatnike u Agenciji i u Ministarstvu da pod hitno donesu provedbene dokumente da znamo tko je za što odgovoran, kako će i na koja mjesta se ta roba odvoziti i tko će je prevoziti", kaže Filipović.

Umjesto izgubljenog ruskog tržišta proizvođači se moraju okrenuti zamjenskima, a boje se da bi na tržištima Europske unije cijena mandarine mogla pasti i ispod dvije kune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo