putovnice, kolone, pečati / Zbog ulaska u EU još uvijek problemi kod srpske granice

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju prestali su važiti sporazumi o pograničnom prometu, koji sad moraju biti usklađeni s pravilima EU. Zakompliciralo je to život susjedima u Vojvodini, koji u samo jednom danu potroše cijelu stranicu svoje putovnice. Kome je europska Hrvatska i zašto stala na put?

14.7.2013.
18:00
VOYO logo

Mostom kod Iloka iz Srbije u Srbiju, ali preko Hrvatske. Vojvođanski autobus tako vozi četiri puta na dan.

Otkad se ulaskom u Hrvatsku ulazi i u Europsku uniju, mještanima pograničnih područja u Vojvodini putovanje se dodatno zakompliciralo, a granična policija dobila je više posla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za stanovnike  vojvođanskog Neština, na putu do Bačke Palanke kao matične općine s druge strane Dunava, to znači put kroz Europsku uniju i gomilanje pečata.

Kroz granični prijelaz Ilok na dan prođe 800-tinjak putnika, dobar dio baš iz Neština. U Bačku Palanku dolaze radi posla, škole, liječnika i šopinga, a put kroz Hrvatsku i s europskim režimom brži im je od vožnje preko Novog Sada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istim putem putuje se već četiri desetljeća, no pravila su se mijenjala. Nove granice, a sad i Europska unija, najteže je pala neštinskim proizvođačima. Ove breskve do lokalne tržnice ne smiju kraćim putem.

Novi sporazum o pograničnom prometu Hrvatska je predložila prije godinu i pol dana, no Srbija ga još nije prihvatila. Granični režim tako, umjesto međususjedskog, do daljnjega ostaje strogi europski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo