INSPEKCIJA RTL-a DANAS DOZNAJE / Zbog visokih cijena voća i povrća zimnica postaje luksuz!

Nimalo ne ohrabruje ministar poljoprivrede koji kaže da je to svjetski trend i da se ne može zaustaviti.

15.9.2012.
18:45
VOYO logo

Cijene su već vrtoglave pokazali su to podaci rekordne inflacije od 4 posto, no udar zbog dotučenih polja sušom još se očekuje. Uvjerila se u to inspekcija RTL-a Danas. Na tržnicama se prodaje voće i povrće i do tri puta skuplje nego prošle godine. Rekord ruše jabuke s 10 kuna umjesto prošlogodišnjih 5 i rajčice - koje su s 5 kuna skočile na čak 15. Nimalo ne ohrabruje ministar poljoprivrede koji kaže da je to svjetski trend i da se ne može zaustaviti.

Rajčica 15, rajčica 10, rajčica 8 kuna. Prije no što ju je kupila, Antonija je sve obišla.

"Cijene su dosta različite. Prošle godine bio 4 - 5 kuna, znam kad sam ga kuhala, po tri kune sam ga uzimala", izjavila je.

Koliko god se čine dalekima, tih se cijena kupci još sjećaju. Da je sve i po par kuna skuplje priznaju i prodavači. Ana ne pamti tako lošu godinu poput ove.

"Puno smo jako posadili graha i mahuna ali nemamo sve je suša odnijela. Nema evo na nabrala sam 5 kilograma. To smo zalijevali više vode potrošili nego kaj ćemo zaraditi.

Slična priča i s voćem. Kilogram jabuka stoji oko 10 kuna. U jesen, kad bi trebale biti najjeftinije, one su duplo skuplje no lani, kaže ovaj proizvođač. No, prošle je godine proizvedeno 100.000 tona jabuka, ove samo 15.000. Mraz i suša samo njemu uništili su više od 70 posto voćnjaka.

Ministar poljoprivrede TihomirJakovina zbog toga ne paničari.

"Prije par tjedana bila je najava da ćemo jabuke plaćati na komad i suhim zlatom pa od toga ništa. mi ne možemo zaustaviti trendove koji obilježavaju i svijet a taj je da imamo blagi porast cijena hrane", izjavio je.   

No, pokažu li se najave predsjednika Udruge voćara točne, jabuke bi za neke mogle postati pravi luksuz.

"Ako je cijena sada 10 kuna, onda se mogu očekivati 15 - 20 kuna u siječnju i veljači", izjavio je Frane Ivković, Udruga voćara.

Poželi li jabuke, Mate će ih morati kupiti. No, zato neće sve ostalo. Vlastiti vrt ovog ga je ljeta prehranio. A sav višak već je pretvoren u zimnicu.   

Šalša je kaže već spremna. A uskoro će biti i vrt. Na njega računa i iduće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo