ŽELJKO JOVANOVIĆ ZA RTL DANAS / 'Zdravstveni odgoj garancija je bolje i sretnije mladosti'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Željko Jovanović je Izrazio uvjerenje da će teme koje se obrađuju kroz zdravstveni i građanski odgoj rezultirati i smanjenjem nasilja u školama kojemu su i nastavnici posljednjih godina bili izloženi.

31.8.2013.
18:50
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

U povodu početka nove školske godine ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović poželio je učiteljima, nastavnicima, profesorima, ravnateljima, stručnim suradnicima i odgajateljima puno uspjeha u radu, zahvalivši im što su "konstruktivnim prijedlozima pridonijeli da program Zdravstvenog odgoja koji će se nastaviti provoditi i u novoj školskoj godini bude još bolji".

Iz istog razloga u RTL-u Danas gostovao je ministar Željko Jovanović. Kada će svi školarci u Hrvatskoj imati jednake uvjete?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nažalost, nemaju svi učenici u Hrvatskoj jednake uvjete. Ali, to je prioritet Vlade - osigurati svima da pod jednakim uvjetima mogu završiti najkvalitetnije obrazovanje. Inače, financiranje škola u nadležnosti je 33 grada i 21 županije. Za tu svrhu u 2013. godini namijenjeno je 360 milijuna kuna, a temeljem kredita Svjetske banke iz proračuna još nekih 40 milijuna. To je vezano uz 40 projekata novih škola, 250 rekonstrukcija. Želimo svima osigurati jednake uvjete i zato ćemo osigurati šest milijardi kuna. Za desetak godina očekujem da će svi učenici imati jednake uvjete".

Zagreb ima - dok drugi prepušteni volji lokalnih čelnika - o besplatnim udžbenicima samo sanajaju. Ne mislite li da bi podjelu udžbenika trebalo pravednije riješiti nekim pravilnikom s potpisom Ministarstva?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nama je cilj osigurati jednake uvjete za obrazovanje. Mi smo u pregovora s nakladnicima da od 2014./15. osiguramo jednu količinu udžbenika koja će biti besplatna za obitelji uz odrđeni imovinski cenzus. To će biti dobar put da svima kojima je pomoć potrebna osiguramo besplatne udžbenike".

Unatoč promjenama u zdravstvenom odgoju - i dalje se neki roditelji bune. Traže dva programa i najavljuju novu ustavnu tužbu! Hoćete li ponovno ustuknuti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi nismo ustuknuli ni sada. To je glagol koji je suvišan i nepotreban. Proveli smo javnu raspravu u skladu s zahtjevom Ustavnog suda. U toj javnoj raspravi prihvatili smo sva rješenja koja su značila poboljšanje zdravstvenog odgoja. I tako smo osigurali sve proceduralne, tehničke, organizacijske, edukacijske i sadržajne preduvjete da Hrvatska ima takav zdravstveni odgoj koji će značiti da svako dijete dobije sve potrebne informacije. Ovakav zdravstveni odgoj garancija je bolje, zdravije i sretnije mladosti".

U ponedjeljak je prvi dan škole - znate li koliko je teška školska torba prvašića?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znam, prosječna težina je pet kilograma. Liječnik sam i znam da školska torba ne bi smjela biti teža od 15 posto težine djeteta. I zbog toga će od 2014./15. udžbenici će biti lakši za 15 - 20 posto".

Najavili ste tanje knjige - upravo zbog toga prozivaju vas da tanje knjige znače i tanko znanje!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ti ne znaju što govore, što čine, pa ćemo im oprostiti. Tanje će biti zbog papira koji će biti tanji, ali jednako kvalitetan. Udžbenici će biti lakši, kompleti će biti manji, a znanje će biti više".

Što biste poričili školarcima uoči njihovog prvog dana?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znanje je moć! Neka puno uče, da budu što moćniji! A njihovim nastavnicima i roditeljima poručujem da te male dječje glavice nisu posude koje treba napuniti, već plamen koji treba rasplamsati", rekao je Željko Jovanović.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo