osim posvajanja / 'Životnim partnerima sva ista prava kao i bračnim parovima'

Image
Foto: RTL

Ovaj zakon gotovo potpuno slijedi odredbe koje se odnose na brak kao zajednicu osoba suprotnog spola, s iznimkom što istospolni partneri ne mogu posvajati djecu.

2.12.2013.
15:44
RTL
VOYO logo

Ministar uprave Arsen Bauk najavio je kako bi se Prijedlog zakona o životnom partnerstvu i prije 15. prosinca mogao naći u Saboru.

"Za tjedan dana, 6. prosinca, završava javna rasprava o Prijedlogu zakona o životnom partnerstvu. Do tada će se očitovati i druga ministarstva, pa prijedlog ide u Vladinu proceduru. To znači da se u Saboru može naći još i prije stanke 15. prosinca", rekao je Bauk za Večernji list.

"Vjerujem da će Prijedlog zakona o životnom partnerstvu dobro proći u Saboru jer su se stranke tako izjasnile", dodao je.

Zakonski prijedlog sastavljen je na 28 stranica i u 84 zakonska članka regulira odnos između dviju osoba istoga spola koje su odlučile “ozakoniti” zajednički život. Ovaj zakon gotovo potpuno slijedi odredbe koje se odnose na brak kao zajednicu osoba suprotnog spola, s iznimkom što istospolni partneri ne mogu posvajati djecu. No, ako je jedan od njih roditelj, njegov partner može postati skrbnik djeteta. Partnerstvo se, jednako kao i brak, sklapa kod matičara u prisustvu dva svjedoka. Prilikom sklapanja partnerstva jedan može uzeti prezime drugog partnera, mogu zadržati svako svoje ili oboje dodati prezimena partnera, jednako kao što to mogu i bračni partneri.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL


Pretpostavke za poništavanje ili raskid partnerstva iste su pretpostavke kakve vrijede i u slučaju braka. Ne razlikuju se ni odredbe koje se odnose na uzdržavanje, kao ni na partnersku stečevinu. Sve što partneri steknu dok su zajedno dijeli se na pola (uključujući i dobitak na lotu), a ono što je jedan unio u zajednicu, ostaje samo njemu. Kao i osobe suprotnog spola koje te stvari mogu drukčije urediti predbračnim ugovorom, to mogu i istospolni partneri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod nasljeđivanja vrijedi da životnog partnera prije svih nasljeđuju njegova djeca, djeca nad kojom ima partnersku skrb i životni partner na jednake dijelove. Porezni propisi i porezne olakšice jednako se primjenjuju na životnog partnera kao što je to i kod bračnog partnera, a takvo pravilo vrijedi i za zdravstveno i mirovinsko osiguranje. Stranac koji je sklopio životno partnerstvo s hrvatskim državljaninom može na temelju toga i sam steći hrvatsko državljanstvo.

Po svom smislu i sadržaju životno partnerstvo znači prava i obveze kakve za sobom povlači klasični brak. No, u Prijedlogu zakona o životnom partnerstvu na više su mjesta istaknute odredbe o zabrani diskriminacije na seksualnoj osnovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo