IZBORNA PRIJEVARA / 'Znam čovjeka koji je u kutiju ubacio sto glasačkih listića'

Image
Foto: RTL

Zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo izborne prijevare, Državno izborno povjerenstvo (DIP) podnijelo je kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja.

30.4.2014.
8:25
RTL
VOYO logo

Zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo izborne prijevare, Državno izborno povjerenstvo (DIP) podnijelo je kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja, potvrđeno je Hini iz DIP-a.

Epilog je to saborske rasprave o Vladinu prijedlogu da se izmjeni Zakon o izboru članova u Europski parlament - zakon, doduše, u konačnici nije izmijenjen, ali je rasprava 'urodila' kaznenom prijavom, prvom takve vrste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaznena prijava potvrdila je da su u DIP-u vrlo pozorno pratili rad Sabora i dobro čuli kad su pojedini zastupnici iznosili da znaju za određene izborne prijevare.

Povjerenstvo je upoznato da je tijekom rasprave (...) "zastupnik BoroGrubišić među ostalim izjavio da je 'imao jednog prijatelja' koji je kao predsjednik biračkog odbora, za vrijeme dok ostali članovi odbora nisu bili prisutni na biračkom mjestu, ubacio u kutiju sto glasačkih listića", odgovorilo je Povjerenstvo Hini koju je zanimalo je li upoznato sa saborskom raspravom te, ako je odgovor potvrdan, što je poduzelo?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz potvrdnog odgovora jasno je da je Povjerenstvo povuklo vrlo konkretne poteze.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Povjerenstvo je podnijelo kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja kako bi nadležno državno odvjetništvo utvrdilo jesu li navedenom radnjom ostvarena sva bitna obilježja kaznenog djela izborne prijevare iz članka 338. Kaznenog zakona, naglasili su iz Povjerenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako će se stvari dalje razvijati u DIP-u, nisu mogli predvidjeti, smatraju tek da će, pokrene li se postupak, državno odvjetništvo, vjerojatno, za svjedoka pozvati zastupnika Boru Grubišića budući da je spomenuta informacija potekla od njega.

U DIP-u su svjesni da državno odvjetništvo, ako postupak pokrene, nema obvezu izvjestiti ih, ali bi ipak voljeli znati rezultat svoje prijave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DIP je kaznenu prijavu podnio koncem ožujka i do sada od državnog odvjetništva nije zaprimio povratnu informaciju o daljnjem tijeku postupka.

Pojasnili su da je za kazneno djelo izborne prijevare propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina. Objašnjavajući zašto su se tek sada odlučili na takav korak, u DIP-u kažu da nikada do sada nisu imali tako "jasnu i dostupnu tvrdnju". I ubuduće će, poručuju, pratiti izjave iz kojih se može iščitati postojanje nedozvoljenih aktivnosti i poduzimati raspoložive mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na takav način će se zadržati i dodatno osnažiti povjerenje birača u izborni postupak, uvjereni su u DIP-u.

Političari bi, svakako, svojim postupcima i javnim nastupima trebali pridonositi izgradnji tog povjerenja, poručuju iz Državnog izbornog povjerenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo