prestanite brinuti! / Znanost dokazala: Stres smanjuje mozak

Image
Foto: PHOTOS.COM

Emotivni stres od prošlogodišnjeg tsunamija u Japanu kod nekih je preživjelih doveo do smanjivanja mozga, utvrdili su japanski znanstvenici koji su iskoristili jedinstvenu priliku da prouče učinke traume na mozak.

22.5.2012.
14:37
PHOTOS.COM
VOYO logo

U pokušaju da bolje razumiju posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) znanstvenici su usporedili snimke mozga 42 zdravih adolescenata, snimljene u okviru ranijih istraživanja provedenih dvije godine prije potresa i tsunamija koji su pogodili Japan u ožujku prošle godine, s novim snimkama napravljenima tri do četiri mjeseca nakon katastrofe.

Istraživanje objavljeno u utorak u časopisu Nature Journal Molecular Psychiatry pokazalo je da je kod osoba kojima je dijagnosticiran PTSP došlo do smanjenja obujma orbitofrontalnog korteksa - dijela mozga koji je uključen u donošenje odluka i emotivni odgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Promjene u volumenu orbitofrontalnog korteksa u vezi su s težinom simptoma PTSP-a", kazao je za AFP Atsushi Sekiguchi, voditelj istraživanja sa sveučilišta Tokohu.

Ranija istraživanja već su pokazala da u mozgu pacijenata s PTSP-om dolazi do promjena no ovo je prvo koje je pokazalo u kojem dijelu dolazi do promjena uslijed traume.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkriće bi moglo pomoći lakšem postavljanju dijagnoze PTSP-a, a time i pravodobnom liječenju.

Znanstvenici su utvrdili i da su osobe koje su prije traume imale manji prednji cingularni korteks, koji također sudjeluje u donošenju odluka i emocijama, imale veće izglede nakon stresa razviti PTSP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislimo da ove promjene nisu trajne jer su dosadašnja istraživanja pokazala da dolazi do poboljšanja u mozgu nakon terapije", kazao je Sekiguchi.

Sve osobe obuhvaćene istraživanjem živjele su na području grada Sendaija koji je bio zahvaćen potresom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo