sve je to kemija / Znanstvenici otkrili kako je neživo postalo živo!

Image
Foto: PHOTOS.COM

Znanstveni tim sa Sveučilišta u Yorku uspio je stvoriti proces koji se najvjerojatnije odvio prije nastanka života na Zemlji.

26.1.2012.
9:54
PHOTOS.COM
VOYO logo

Znanstveni tim pod vodstvom doktora Paula Clarkea s Odsjeka za kemiju Sveučilišta u Yorku uspio je učiniti veliki korak u otkrivanju kako je neživo postalo živo.

Naime, oni su u laboratoriju rekonstruirali proces kakav se vjerojatno dogodio prije nego što je na Zemlji nastao život.

"Mnogo je neodgovorenih pitanja o podrijetlu života i mnogi ljudi misle da su to biološka pitanja. Ali da bi život evoluirao, morao je postojati trenutak kad je neživo postalo živo. Sve je to kemija", objasnio je doktor Clarke.

U skladu s njegovom teorijom, znanstvenici su objasnili kako sve biološke molekule mogu postojati kao lijevi i desni oblici, dok se svi šećeri, koji su ključni za nastanak života, stvaraju od desnih oblika molekula, a aminokiseline od lijevih.

Prema tome, oni su svojim istraživanjem uspjeli dokazati kako se korištenjem jednostavnih lijevih aminokiselina kao katalizatora u proizvodnji šećera stvaraju uglavnom desni oblici šećera, što može biti objašnjenje kako su nastali ugljikohidrati i zašto desni oblici danas dominiraju u prirodi.

"Ovo je prvi korak u nastojanju da objasnimo kemijsko podrijetlo života jer jedno od najvažnijih pitanja jest odakle su došli ugljikohidrati, koji su gradivni blokovi DNK i RNK", rekao je Paul Clark.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo