SENZACIONALNO OTKRIĆE / Znanstvenici stvorili najmanju 'olimpijsku' molekulu

Image

Tim stručnjaka uspio je sintetički stvoriti i fotografirati najmanju moguću molekulu koja izgleda kao logo olimpijskih igara, s tri prstena u gornjem i dva u donjem redu, a nazvana je Olympicene.

31.5.2012.
16:00
VOYO logo

Dok većina ljudi za vrijeme dosadnih sastanaka crta komične sličice, Graham Richards s Kraljevskog društva za kemijska istraživanja (Royal Society of Chemistry) skicirao je sličicu koja je tvorila, prema njegovim riječima, "molekularnu strukturu s tri šesterokutna prstena iznad preostala dva“, te zaključio kako bi to bio vrlo zanimljiv sintetički izazov.

U pokušaju da se povremeni zabušanti na sastancima osjećaju još gore, Richards i tim kemičara iz RSC-a, Sveučilišta u Warwicku, te IBM Zürich Researcha krenuli su u sintetiziranje i fotografiranje olympicene izvanredne rezolucije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Molekula ima najmanju moguću peterookvirnu strukturu (oko 1,2 nanometara u širinu, ili 100.000 puta tanju od ljudske kose), te zahtijeva hardver ozbiljnih performansi kako bi se mogla opaziti u prolazu.

Znanstvenici u IBM-u koriste beskontaktni atomski mikroskop, koji su već upotrebljavali za opažanje drugih molekula. Mikroskop koristi malenu konzolu sa nanometarskom žarišnom točkom na vrhu što služi za skeniranje molekula u visokom vakumu na temperaturi od 5 stupnjeva Kelvina (-268.15 stupnja Celzijuza), a zatim vraća povratnu fotografiju molekule.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je više nego samo interesantan način gledanja na stvari - Olympicene je dio obitelji jednoslojnih spojeva grafita, koji nazivamo grafeni, a pokazali su neka praktična obećanja u području optike i elektronike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo