Povijesna presuda: / Znanstvenicima zatvorska kazna jer nisu predvidjeli potres!

Image

Šestorica talijanskih znanstvenika i jedan bivši državni službenik osuđeni su na šest godina zatvora zbog potresa prije tri godine u L'Aquilu, kada je poginulo 309 osoba.

22.10.2012.
19:48
VOYO logo

Šestorica talijanskih znanstvenika i bivši vladini dužnosnik dobili su šest godina zatvora zbog potresa koji je 2009. razorio grad L'Aquilu i okolna sela. Regionalni sud ih je osudio zbog višestrukog umorstva.

Iako je potres nemoguće predvidjeti, sud smatra da je Nacionalni odbor za predviđanja i prevenciju od velikih rizika ljude umirilo pa su ostali u kućama i poginuli.

Potres 6. travnja 2009. usmrtio je više od 300 ljudi, uništio povijesni srednjovjekovni grad, deseci tisuća ljudi još su bez krova nad glavom, a trauma Italije je golema zbog polemika oko propusta u osiguranju.

Sucu Marcu Billiju trebalo je tek nešto više od četiri sata kako bi donio presudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optuženicima je naloženo plaćanje sudskih troškova i odšteta stanovnicima i preživjelima u iznosu od 9 milijuna eura. Odvjetnik jednog od optuženih znanstvenika je izjavio kako će se svakako žaliti na presudu, a prema talijanskim zakonima, sva su sedmorica slobodna dokle se ne iscrpe žalbe u dva stupnja.

Ročište, koje je počelo u ponedjeljak prije podne, bilo je posljednje na suđenju na kojem je tužiteljstvo zatražilo četverogodišnju zatvorsku kaznu za sedam članova Talijanskog povjerenstva za procjenu opasnosti od katastrofe, koje je zasjedalo u L'Aquili šest dana prije potresa.

Obrana je tražila oslobađajuću presudu.

"To je povijesna presuda", ocjenjuje odvjetnica Wania della Vigna koja zastupa 11 civilnih stranaka u postupku, među kojima četiri studenta ozlijeđena u rušenju studentskog doma.

Odvjetnik Carlo Sica, koji je zastupao talijansku vladu pod čijim okriljem radi Povjerenstvo za procjenu rizika, zatražio je prošli tjednu oslobađaju presudu.

Osuda stručnjaka je zapravo svojevrsni presedan i takva mogućnost zabrinjava znanstvene krugove.

Više od 5.000 članova znanstvene zajednice poslalo je otvoreno pismo predsjedniku Talijanske Republike Giorgiju Napolitanu u kojem tvrde da je nemoguće predvidjeti potres.

Odvjetnik Filippo Dinacci, koji također zastupa znanstvenike, ocijenio je da optužbe koje se njegovim klijentima stavljaju na teret 'potječu iz srednjovjekovnog kaznenog zakona'.


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo