sabor prihvatio izmjene / ZOR u drugo čitanje, a Vlada mora u dijalog sa sindikatima

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Vlada i sindikati pozvani su da postignu suglasje o spornim pitanjima, poput radnog vremena, modela rada, zapošljavanja posredstvom agencija i statusa radničkih vijeća, koja su uočena u saborskoj raspravi i koja su dovela do zastoja u pregovorima Vlade i socijalnih partnera.

28.2.2014.
14:09
Borna Filic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski sabor danas je većinom glasova u prvom čitanju prihvatio prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR), te pozvao Vladu i sindikate da do drugog čitanja zakona obnove socijalni dijalog.

Vlada i sindikati pozvani su da postignu suglasje o spornim pitanjima, poput radnog vremena, modela rada, zapošljavanja posredstvom agencija i statusa radničkih vijeća, koja su uočena u saborskoj raspravi i koja su dovela do zastoja u pregovorima Vlade i socijalnih partnera, zaključak je koji je predložio je Klub SDSS-a, a podržao HSU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključak je uvjet da Klub SDSS-a podrži predloženi zakon u prvom čitanju, rekao je Milorad Pupovac.

Socijalni dijalog izašao je iz faze rasprave argumentima i ušao u emotivnu fazu, a to nije dobro, rekao je SilvanoHrelja (HSU).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Socijalni dijalog je civilizacijski doseg i trebali bi biti zabrinuti nad njegovom razinom, kaže Hrelja te naglašava kako se dijalog neće razvijati ako jedna strana drugu preko medija poziva da sjednu za pregovarački stol.

"Ovdje ne može biti interes jednih iznad interesa drugih, mora biti ravnoteža interesa i mora se postići dogovor među partnerima", poručuje Hrelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Laburist DragutinLesar ističe da je ZOR duboki društveni ugovor, da svaki takav ugovor utječe ne samo na socijalnu nego i političku stabilnost države.

Upozoravali smo vas, nemojte otvarati raspravu o ZOR-u bez novog pokušaja dogovora sa sindikatima, niste slušali. Osim socijalne nestabilnosti koja u Hrvatskoj traje predugo, prenijet će tu destabilizaciju i na političku stabilnost ako ostanete tvrdoglavi, poručio je Lesar Vladi i vladajućima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitao je i kome se zapravo pokušava pogodovati - jesu li to poslodavci koji su 2012. iz Hrvatske iznijeli preko dvije milijarde dobiti, a nisu investirali ni lipu.

Lesar tvrdi da je predloženi ZOR na tragu novog pokušaja eksperimentiranja. "Kamen ne možete tlačiti, možete ga zabijati u zemlju koliko god želite, prije ili kasnije će vam negdje ponovo izaći. Nemojte s tim eksperimentirati jer je već dokazano", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozvao je na odgađanje glasovanja kako bi se Vladi dala šansa da u toku idućeg tjedna obnovi socijalni dijalog u sklopu Gospodarsko-socijalnog vijeća.

HDZ optužuje Vladu da je ukinula socijalni dijalog u uvjetima pada BDP-a, rastuće nezaposlenosti i prognoza da će tržište rada stagnirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, dodaje IvanŠuker, ZOR nije dio sustavnih reformi koje bi u Hrvatskoj trebale promijeniti negativne trendove.

Za prijedlog izmjena ZOR-a glasovalo je 79 zastupnika, jedan je bio suzdržan, a 29 protiv. Zaključak Kluba SDSS-a podržala su 83 zastupnika, pet je bilo protiv, a 19 suzdržanih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo