rezultati tromjesečne obnove / 'Zvjezdice' dobile potpuno obnovljeni dom u Gunji

Image
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Nakon tromjesečne obnove, danas su svečano otvorene obnovljene prostorije gunjanskog Društva za osobe s invaliditetom 'Zvjezdice', koje skrbi o 20-ak djece s posebnim potrebama s područja županjske Posavine.

29.9.2014.
16:51
Marko Mrkonjic/PIXSELL
VOYO logo

U Gunji su danas svečano otvorene prostorije društva za osobe s invaliditetom 'Zvjezdice', na kojima su se tri mjeseca vršili radovi obnove. Prostorije Udruge stradale su nakon svibanjskih poplava, a obnovili su ih pripadnici Inženjerijske bojne Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske iz Vinkovaca.

"Pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske (OS RH) na ovom području nisu samo iskazali nesebičnu humanost spašavajući ljude i stoku, već su se iskazali i u ovakvim akcijama kao što je obnova prostorija 'Zvjezdica'", rekao je u prigodnom govoru načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Drago Lovrić i najavio da će pripadnici OS RH kroz različita humanitarna djelovanja ostati prisutni na području poplavljenom u svibnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon svečanog otvorenja, Lovrić je rekao novinarima da su Oružane snage sudjelujući u obnovi Gunje pokazale da su, osim sudjelovanja u obrambenim i mirovnim operacijama, sposobne i humanitarno pomagati ugroženim dijelovima stanovništva.

Oružane snage Republike Hrvatske su ove godine bile iznimno angažirane na obrani od poplava i njihovu sprječavanju na podrućju cijele Republike Hrvatske, rekao je i posebice zahvalio pripadnicima MORH-a i OS RH koji su za obnovu prostorija 'Zvjezdica' izdvojili vlastiti novac. Tako je prikupljeno oko 200.000 kuna, a oko 170.000 kuna, koliko je još bilo potrebno, prikupljeno je donacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lovrić je najavio da će OS RH zajedno sa saveznicma iz NATO-saveza biti angažirani i na obnovi društvenog doma u Rajevu Selu, nedaleko od Gunje, koje je svibnju također bilo poplavljeno.

U ime predsjednika Republike Ive Josipovića, nazočne je na svečanom otvorenju pozdravila Vesna Škulić, ističući kako otvorenje prostorija "Zvjezdica" ne znači mnogo samo za korisnike, nego i za cijelu gunjansku zajednicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ime Vlade potpredsjednica i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić ocijenila je kako je poplava koja je u svibnju pogodila Gunju i okolna mjesta 'iz svih nas izvukla ono najbolje'. Također je izrazila zadovljstvo obnovom prostorija 'Zvjezdica', ističući da je ministarstvo uspjelo promijeniti dosadašnji trend po kojem se oko 60 posto novca za rad udruga koje se brinu o osobama s posebnim potrebama dodjeljivalo udrugama s područja Zagreba, a 40 posto udrugama izvan Zagreba.

"Sada je taj trend posve obrnut", istaknula je. Izrazivši zahvalnost pripadnicima OS RH, Milanka Opačić je rekla kako je, kad je poplava prije desetak dana zaprijetila dijelovima Hrvatske, najviše nade polagala upravo u njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po riječima načelnika općine Gunje Hrvoja Lucića, prostorije 'Zvjezdica' prva su javna zgrada obnovljena u tome mjestu nakon svibanjskih poplava.

Društvo osoba s invaliditetom 'Zvjezdice' brine se o dvadesetak djece s posebnim potrebama od kojih se većina, kako je rekla predsjednica tog društva Stjepanka Leporiz, još nije vratila svojim domovima u Gunji te je u privremenom smještaju izvan Gunje, a u društvo svaki dan stižu njegovim kombijem. S djecom radi pet djelatnika te pet asistenata u nastavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon pozdravnih govora, sudionici svečanosti obišli su obnovljene prostorije tog društva i sastali su se s korisnicima među kojima je posebice razdragan bio dječak Tin Šokčević, koji je, ugledavši ministricu Opačić, otrčao do nje s pozdravom: "Pa di si, Milanka? Šta ima?"

fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo