Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
ČUVAJTE SE!

Hrvatska u crvenom: Prvi je dan toplinskog vala, donosimo gdje će biti najopasnije i kada će kulminirati

Svi kojima su nedostajale prave ljetne vrućine dolaze na svoje

Ida Balen/ 28.7.2020. u 19:22
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Svako živo biće danas lovi svoj komad hlada. Lijeni pokreti usmjereni su prema morskoj svježini. Anita iz Njemačke kaže: ''Cijela obitelj redovito nanosi kremu za sunčanje. Pod suncobranom sam, a kada je prevruće jednostavno uđemo u more. Jako je osvježavajuće, nije ni prehladno ni pretoplo''.

Podnošljivih 32, u minutu se na asfaltu pretvara u 39, a radnik Mauricio kaže: ''Samo znam da se kuham, ništa više. Voda i to je to. Popiješ pet litara vode i amen. Navikneš se, nema druge, ili rad ili nerad''.

Ali u narednim danima treba se čuvati, a Ana Mišković, specijalistica hitne medicine, upozorava: ''Molimo u principu starije ljude, pogotovo ljude s kroničnim bolestima, da ostanu kući za vrijeme dnevnih sati, za vrijeme dnevnih toplina i ako izlaze van, da izlaze u nekim večernjim satima. Potrebna je obilna hidracija, u svakom slučaju, uz sve te uvjete moramo nositi maske, tako da je možda malo teže podnositi vrućinu, ali se treba pridržavati uputa''.

Pred vikend je posebno upozorenje izdano za Knin, Split i Rijeku, naime, kako objašnjava Željka Pogačić, meteorologinja RTL-a: ''Uglavnom od 32 do 35, u unutrašnjosti Dalmacije i nekoliko stupnjeva više. Međutim, kombinacija dnevnih vrućina i neugodnih toplih noći koje će se samo akumulirati prema kraju tjedna, podići će upozorenja duž obale i u zaobalju na crveno - dakle, na vrlo visoko''.

Toplinski val znači dnevne i noćne temperature koje su iznad prosjeka. I tako danima. Što, uz poštivanje upozorenja, ne mora biti ni loše. Ovisi koga se pita. 

Ida Balen/ 28.7.2020. u 19:22
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba