Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Hidroponski uzgoj

Na stanici podzemne željeznice proizvode tone povrća na godinu

Podzemna farma unutar južnokorejske željeznice mogla bi biti ključ uspjeha održivosti proizvodnje hrane u budućnosti.

Image
Foto: Farm8
Vijesti.hr/ 28.7.2020. u 7:32
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više od sedam milijuna stanovnika Seoula vozi se gradskom podzemnom željeznicom svaki dan, a od rujna 2019. godine korisnici javnog prijevoza susreću se s neobičnim prizorom: iza staklene fasade uzgajaju se razne vrste povrća kao dio podzemne organske farme.

Koncept "Metro Farm" koristi se inovativnom tehnikom hidroponskog uzgoja hrane. Sustav uz pomoć moderne tehnologije kontrolira temperaturu, vlažnost, osvjetljenje te količinu ugljikovog dioksida na farmi. Na takav način, piše BBC, farma proizvodi 30 kg povrća na dan te je 40 puta učinkovitija od tradicionalnog poljoprivrednog uzgoja. Osim same farme, u blizini se nalazi i kafić koji svaki dan posjeti više od tisuću mušterija, a koji mogu kupovati prirodne sokove i povrće uzgojeno na taj način.

Tehnološka kompanija Farm 8 koja je stoji iza jedne od prvih podzemnih farmi na stanici Sangdo, nada se da će ona biti samo početak stvaranja organskih farmi u urbanim sredinama diljem Južne Koreje. Kompanija također tvrdi da će se na ovaj način smanjiti troškovi prijevoza hrane, a smanjit će se i razina izloženosti hrane ispuštanju ugljikovog dioksida. Zahvaljujući tome, ljudi će na raspolaganju imati održivu alternativu uzgojenih biljaka tijekom cijele godine bez utjecaja zagađenja i klimatskih promjena.

Farm 8 planira izgraditi još tri takve podzemne farme u Seoulu do kraja godine, a ako budu uspješne, potencijalno bi označile mogućnost početka uzgoja hrane na dosad nepovoljnim područjima, poput pustinja i Arktika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Vijesti.hr/ 28.7.2020. u 7:32
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba