Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
VIKEND PROGNOZA DUNJE MAZZOCCO DRVAR

Sjećate se nevremena u ponedjeljak navečer? U subotu nam stiže repriza - čuvajte se!

Fronta s jakim vjetrom zahvatit će Međimurje i Zagorje već popodne, zagrebačko područje oko 17-18 sati

Image
Foto: Marko Lukunic/Miranda Cikotic/Luka Stanzl/PIXSELL
Vijesti.hr/ 10.7.2020. u 7:37
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U prosječnom srpnju u Zagrebu imamo 5 dana u kojima padne više od 5 mm kiše što znači da takva, spomena vrijedna ljetna kiša padne u prosjeku svakih 6 dana. I taman će šest dana proći od prethodnog do sljedećeg srpanjskog osvježenja. Kad već prebirem po statistici, naletjela sam i na podataka da je najjači udar vjetra dosad službeno zabilježen u Klimatski atlas Hrvatske, u srpnju, 20,6 m/s odnosno 74 km/h.

Postoji čak i šansa da ćemo taj rekord ovoga vikenda i srušiti. Naime, fronta koju očekujemo u subotu bit će podjednako snažna kao ona od ponedjeljka, s tim što će vjetar biti i tridesetak posto jači. Dodatno, budući da je očekujemo tijekom dana, a ne navečer, mogla bi napraviti i veću štetu. Stoga se čuvajte, najkasnije do 16 sati u subotu sklonite sve što bi moglo letjeti, provjerite jesu li vam kante za smeće zaštićene jer biste, ako ih vjetar uključi u promet, mogli izazvati i nesreću. Kad smo već kod vjetra i prometa, odmah ću dodati da će bura na Jadranu najvjerojatnije biti malo slabija od prošle, što također nije zanemarivo. Upozorenja stoga treba shvatiti ozbiljno, u subotu predvečer u Istri i na Kvarneru, noću sve do Punte Planke, a u nedjelju u cik zore i dalje na jugu, ne izlazite na more na luftićima, flamingosima i sličnom i računajte na to da će dio primorskog i pomorskog prometa biti privremeno prekinut.

Image
Foto:
Image

VIKEND NA KOPNU

Prema svemu gore rečenom možete zaključiti da je, ako volite sparinu i vrućinu, subota dan za vas. Prevladavat će sunčano, a u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj nakupljat će se oblaci ispod kojih će biti još neugodnije nego u ostatku zemlje. Jutarnja temperatura na kopnu od 15 do 20, na moru od 20 do 24. Dnevni maksimumi oko 32, ali će se uz 50 do 60 % vlage u zraku činiti kao da je 34 do 37 Celzija. 

Fronta s jakim vjetrom zahvatit će Međimurje i Zagorje već popodne, zagrebačko područje oko 17-18 sati, očekuju se udari od 55 do 80 kilometara na sat. Ubrzo nakon vjetra počet će i kiša. Vjerojatnost za snažno nevrijeme s tučom manjeg do srednjeg zrna najveća je upravo oko Zagreba i na karlovačkom području, no ne može se isključiti ni drugdje. Temperatura će pasti za desetak stupnjeva. Vjetar i kiša proširit će se do večeri na cijelu unutrašnjost, a već nakon nekoliko sati će i stati. Nedjelja barem djelomice sunčana i većinom suha, ali vjetrovita i znatno hladnija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Image
Foto:
Image

VIKEND NA MORU

Na moru će ova fronta biti slabija od prošle. Bura će se dignuti u subotu popodne, na uobičajenim buri otvorenim dijelovima obale očekuju se orkanski udari vjetra koji bi pod Velebitom, a posebno oko Karlobaga, Paklenice i na Paškom mostu mogli ponovno dosegnuti oko 120 kilometara na sat. Kiša će biti malo ili nimalo, no na sjevernom dijelu Jadrana u noći sa subote na nedjelju očekuju se prolazne nevere. Ako planirate subotnji izlazak, imajte na umu da ćete možda morati pobjeći od nevere. Bura će još jednom ohladiti more, u nedjelju će se ponovno mjeriti od 20 do 23 °C. I zrak će biti jedva dva-tri stupnja hladniji nego u subotu, noći ponovno ugodne za spavanje.

Image
Foto:
Image
Vijesti.hr/ 10.7.2020. u 7:37
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba