ŠVEDSKI TRADICIONALNI BLAGDANI / Blagdane zasladite švedskim poslasticama

Image

Božićne se tradicije razlikuju svugdje po svijetu, no slatki miris kolača koji se iz pećnice širi po cijelom domu, sva silina različitih blagdanskih jela na štednjaku, kuhinjski stol uređen posebno za blagdane – uz dakako, nezaobilazne božićne dekoracije, zajedničko je većini.

18.12.2015.
16:56
VOYO logo

Ako ove godine svoje ukućane i prijatelje želite iznenaditi nekom novom slasticom, a svoju dječicu prometnuti u prave male slastičare, priprema keksića od đumbira ili Lucijinih peciva mogla bi biti pravi izbor. 

Image
Image

Pripremite keksiće od đumbira i puno ih pojedite
Švedski Božić bez keksića od đumbira bio bi u potpunosti nezamisliv. Šveđani to pravdaju činjenicom da đumbir ima tajnovito svojstvo koje ih čini ljubaznijima. Šalu na stranu, keksiće od đumbira možete pripremiti sami i pritom se zajedno sa svojom djecom poigrati oblicima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve što vam treba za keksiće od đumbira jest: 

  •  2 dl vode
  • 1 dl sirupa (melase) 
  • 2  žlice mljevenog cimeta
  • 1 žlica mljevenog klinčića 
  • 1 žlica mljevenog đumbira 
  • 1 mala žlica mljevenog kardamoma 
  • 1 mala žlica crnog papra
  • 1 žlica sode bikarbone
  • 300 dag maslaca 
  • 5 dl šećera 
  • 1.5 l brašna

Najprije pomiješajte maslac, šećer i sirup. Dodajte začine i sodu bikarbonu, a nakon toga vodu i na kraju dio brašna. Nakon što dobro sve promiješate, umiješajte i ostatak brašna. Tijesto umotajte u foliju i ostavite da odstoji tijekom noći u hladnjaku. Ujutro ga oblikujte te gotove oblike ispecite u pećnici 5-8 minuta na 200 ºC. 
Ako vam pak ponestane vremena, keksiće od đumbira možete kupiti i gotove ili pak možete kupiti gotovo tijesto od đumbira pa ga samo oblikovati. U oblikovanje svakako uključite svoje mališane koje bi priprema keksića u obliku srca ili zvijezde mogla posebno razveseliti. Keksiće možete poslužiti u RUNDLIG zdjeli za posluživanje izrađenoj od bambusa koji se lako održava. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Pripremite svoja Lucijina peciva (roladu od šafrana)
Lucijina peciva ili lussebulle snažno su povezana s proslavom Sv. Lucije, 13. prosinca, no mogu se jesti u bilo koje doba godine. Riječ je o pšeničnim pecivima koja svoju karakterističnu žutu boju dobiju zbog šafrana. Lucijina peciva naći ćete u mnogo različitih oblika, ali najčešći je oblik slova s, sa zamotanim krajevima i grožđicom u sredini svakog peciva. 
Za pripremu 25 peciva od šafrana potrebni su vam sljedeći sastojci:
-    1 gram šafrana
-    50 grama kvasca
-    150 grama šećera
-    125 grama maslaca ili margarina
-    700 grama brašna
-    50 dl mlijeka
-    1 jaje
-    sol
-    grožđice


1. Najprije otopite maslac u loncu te dodajte šafran i mlijeko. 
2. Ovako otopljenu smjesu zagrijte na 37 stupnjeva (koristite termometar jer je važno da temperatura bude točna). 
3. Prelijte smjesu preko sitno izrezanog kvasca i dodajte preostale sastojke, osim jaja i grožđica. 
4. Sve pomiješajte i zamijesite kako bi nastalo glatko tijesto. Tijesto pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se diže 30 minuta. 
5. Tijesto ravnomjerno podijelite na 25 komada u obliku kruga. Ponovno pokrijte kuhinjskim krpom i ostavite da stoji nekoliko minuta. 
6. Razvucite odrezana peciva u duge komade (15-20 cm) i oblikujte ih u obliku slova S ili osmice (tako da krajevi peciva dodiruju jedni druge). 
7. Utisnite nekoliko grožđica u tijesto. Pokrijte krpom i ostavite da se diže sljedećih 40 minuta. 
8. Umutite jaja zajedno s prstohvatom soli te smjesu polijte preko peciva. 
9. Pecite u pećnici pet do deset minuta na temperaturi od 250 stupnjeva dok god ne poprime zlatno smeđu boju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Lucijina peciva možete poslužiti u prozirnoj zdjeli SKOJA u kojoj će se sitne „krađe“ keksića lakše uočiti.
Ako biste ih radije kušali gotove, Lucijina peciva možete pronaći i u Trgovini švedske hrane u robnoj kući IKEA Zagreb u poslovnoj zoni Zagreb istok. 

Članak je napisan u suradnji s tvrtkom IKEA Hrvatska. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo