devet jednostavnih savjeta / Trikovi za potpuno iskorištavanje svih sastojaka

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

Većina kućanstava baca i do četvrtinu kupljene hrane, pokazuju neka istraživanja. To znači da je uz drugačije postupanje s hranom moguće uštedjeti jednu od četiri pune vrećice hrane.

22.1.2016.
12:49
Thinkstockphotos.com
VOYO logo

IKEA je za tebe pripremila devet jednostavnih savjeta koji će ti pomoći da potpuno iskoristiš sve sastojke i tako smanjiš količinu hrane koja se baca. U testiranje savjeta možeš uključiti cijelu obitelj, a kako bi dodatno motivirao sve ukućane, možeš napraviti i nagradnu igru u kojoj svatko skuplja bodove za svoj doprinos u smanjenju bačene hrane. Pobjednik je onaj tko tijekom mjesec dana skupi najveći broj bodova. Krenimo!

1. Od otpalog voća pripremi džem

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svake godine tone i tone otpalog voća ostaju na tlu i trule. Jedan od mogućih razloga je da vlasnik nema vremena kako bi pokupio svo voće. No, to je i prilika da i ti uskočiš i pomogneš mu. Iskoristi otpalo voće i od njega napravi ukusni voćni sok, kuhano voće, kompot,umak ili džem. Kako bi što dulje zadržao svoj okus i miris, džem čuvajte u HEMSMAK staklenki s hermetičkim zatvaranjem. Vlasniku zahvali tako da mu doneseš nekoliko staklenki džema. Tko zna, možda se i sprijateljite. 

Image
Image

HEMSMAK, Staklenka+poklopac, 24,90 kn

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HEMSMAKstaklenka odlična je za čuvanje vaših omiljenih domaćih džemova i marmelada, ali i drugih namirnica koje koristite za kuhanje.

Image
Image

GODIS, Čaša, 24,90 kn/6 kom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sokovi i frapei odličan su način za iskorištavanje voća i povrća, a i izvrstan su izvor vitamina. Možeš iskoristiti gotovo bilo što, ali mi smo shvatili da jabuke, menta, grožđe, špinat i kelj zaista dobro zajedno funkcioniraju.

2. Kora voćke za salatu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad guliš jabuku ili krušku, najčešće bacaš koru. Upravo ispod kore nalazi se dio voćke koji sadrži najviše vitamina. Koru voćke možeš pomiješati sa šakom listova salate, preliti uljem i octom, dodati malo meda i tako dobiti odličnu, hrskavu i kiselu salatu. Salatu možete čuvati u JÄMKA posudi za hranu, a poslužiti ju u FÄRGRIK zdjeli u boji.

Koru krumpira i korjenastog povrća ostavi da kratko odstoji u hladnoj vodi, zatim ju osuši i isprži u ulju dok ne postane hrskava i dobije zlatnu boju – i eto čipsa! Čips možete poslužiti u DRIFTIG zdjeli s modernim i živahnim uzorkom ispiranim modnim svijetom i prirodom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

JÄMKA, Posuda za hranu, 19,90 kn /3 kom

3. Napravi shake od voćki koje počnu truliti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad se rajčice smežuraju, a kora banane postane smeđa, to znači da je vrijeme da izvadiš svoj mikser. Nemoj zaboraviti da tvrda kruška ima puno slabiji okus od one koja je mekana i zrela. Upravo ta vrlo zdrava, mekana i neuredna tekstura daje kremasti sadržaj i slatkoću idealnu za shakeove. Prezrele rajčice možeš grubo izmiksati i pripremiti jednostavan umak od rajčice koji možeš skuhati na štednjaku za samo nekoliko minuta. Kako bi sadržaj u loncu što prije uzavrio, koristite KASTRULL lonac i poklopac i tako uštedite vrijeme, energiju i novac i smanjite svoj utjecaj na okoliš.

Kad se koristi poklopac, sadržaj lonca brzo uzavrije. Tako štediš vrijeme, energiju i novac te smanjuješ svoj utjecaj na okoliš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

KASTRULL, Lonac+poklopac, bež, 149,90 kn

4. Voće u pecivu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Male količine zrelog voća mogu pružiti puno užitka. Brzinski ga skuhaj i toplim kompotom prelij kašu ili palačinke. Možeš ga naribati u tijesto za pecivo kako bi pecivo dobilo slatkoću i vlažnost. Druga je mogućnost da pomiješaš grubo naribano voće sa sirovim povrćem i dodaš ga u preljev za salatu.

5. Nasjeckana zelena salata

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvenule i beživotne listove salate možeš fino usitniti zajedno s crvenim lukom, češnjakom i čilijem te dodati ulje i balzamični ocat. Za usitanjavanje koristite VÖRDA nož za povrće koji, zbog zareza koji se nalaze na njemu, sprječava da se hrana koju režete zalijepi na oštricu. Ovakva salata je odlična dopuna juhi od leće, ribljoj juhi, jelima s rezancima i rižom, ali i mesu, ribi i plodovima mora.

Image
Image

VÖRDA, Nož za povrće, crna, 59,90 kn

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Morska sol sa zelenim biljem

Hrpa ogoljenih peteljki bosiljka s već odavno potrošenim listovima može dobro poslužiti za pripremu morske soli sa zelenim biljem. Stavi stabljike u multipraktik i smiksaj ih zajedno s morskom soli. Sol će upiti okuse i tako bilje neće propasti. Pospi sol pomiješanu s biljem po kuhanom krumpiru ili ju dodaj umacima za tjesteninu. Na isti način možeš iskoristiti vlati peršina, estragona, metvice, kopra i korijandra. Sol sa zelenim biljem čuvajte u DROPPAR tegli za začine. Zahvaljujući transparentnoj tegli, lakše ćeš pronaći ono što tražiš bez obzira na to gdje se nalazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

DROPPAR, Tegla za začine14,90 kn  / 2 kom

7. Razmišljaj praktično – upotrijebi stabljike

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stabljike brokule i cvjetače te glava komorača su, nažalost, zanemareni sastojci u kuhinji. U njima se skrivaju okusi, vitamini i izvanredna tekstura. Možeš ih sitno nasjeckati u multipraktiku do veličine zrna pšenice ili ih izrezati na vrlo tanke štapiće uz pomoć IKEA noževa i daski za rezanje. Potom ih možeš posuti po juhama, staviti u salate i sendviče ili upotrijebiti za pečenje kruha i pita.

Image
Image

PROPPMÄTT, Daska za rezanje, 24,90 kn

Tekst se nastavlja ispod oglasa

8. Ostaci hrane za kasnije

Otprilike se jedna trećina proizvedene hrane za ljude diljem svijeta ne iskoristi ili se baci. Zato ti ne bi trebalo teško pasti zamoliti konobara da ti ostatke spremi za van, bilo da je riječ o domaćem restoranu ili nekom luksuznijem. Pakiranje ostataka za van dobra je i odgovorna odluka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

9. Otpaci kao hrana za domaće životinje

Ako poznaješ nekoga ili sam držiš životinje poput svinja ili kokoši, tada otpatke od povrća i većinu ostataka hrane možeš dobro iskoristiti. Uštedjet ćeš novac na hrani za životinje, one će biti zadovoljne, a njihovo meso puno ukusnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članak je napisan u suradnji s tvrtkom IKEA Hrvatska. 

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo