Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Informatika

Gdje se nalazi i čemu služi tipka insert?

Najčešće korištene navigacijske tipke jesu Ctrl, Alt, tipka Delete, Home i tipka Insert. U nastavku možete pročitati čemu služi tipka Insert

Image

Gdje se nalazi i čemu služi tipka insert?

Foto: www.pixabay.com
Život i stil/ 5.11.2018. u 22:11
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Svi znamo da je tipkovnica uređaj koji omogućuje unos podataka u računalo. Naravno postoji više vrsta tipkovnica  kao što su programibilne - čije se tipke daju prilagođavati, ili ergonomske - prilagođene prirodnom položaju ruku. Korisnici će prema potrebi odabrati odgovarajuću tipkovnicu, ali svaka tipkovnica ima tipke koje ponekad znaju biti različite i to nam može stvarati problem.

Većina tipki je uglavnom uvijek ista, pa tako imamo tipke koje su uvijek na istom mjestu i one koje se mijenjaju s funkcijskim tipkama.

Tipka insert je tipka o kojoj želimo nešto više ovdje reći.
Na tipkovnici imamo: slovni dio; navigacijski dio; numerički dio; specijalne tipke; indikatore; 
Tipka insert, što je zanimljivo, u nekim opisima spada u ostale tipke, iako je često korištena tipka, dok u drugim spada u navigacijske tipke.
Tipka insert služi za umetanje znakova, uključivanje moda prekucavanja (OVR),  uključivanje ili isključivanje načina umetanja. Kada je način rada za umetanje uključen, tekst koji unosite počinje od mjesta na kojem se nalazi pokazivač. Kada je način rada za umetanje isključen, tekstom koji unosite zamjenjuju se postojeći znakovi.

Tipke na tipkovnici moguće je podijeliti u nekoliko grupa, ovisno o njihovoj namjeni:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

-Tipke za unos (alfanumeričke tipke). Čine ih slovne, brojčane, interpunkcijske tipke te tipke simbola koje možete pronaći i na klasičnom pisaćem stroju.
-Kontrolne tipke. Navedene se tipke upotrebljavaju samostalno ili zajedno s ostalim tipkama da bi se izvršile određene akcije.

Najčešće korištene kontrolne tipke jesu Ctrl, Alt, tipka s logotipom sustava Windows Slika tipke logotipa sustava Windows i Esc.
- Funkcijske tipke. Te se tipke koriste za obavljanje određenih zadataka. Označene su kao F1, F2, F3... sve do F12. Njihove se funkcije mogu razlikovati ovisno o programu.
- Navigacijske tipke. Navedene se tipke koriste za pomicanje u dokumentima ili na web-stranicama te za uređenje teksta. Čine ih tipke sa strelicama te tipke Home, End, Page Up, Page Down, Delete i tipka Insert 

Upravo se čita

Image
POSLJEDNJI UBODI JE UBILI?

Prikazana snimka strašnog zločina u Lidlu. U 16 sekundi, Đekić je Vesnu ubo 20 puta. Snimku nije htio gledati

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Život i stil/ 5.11.2018. u 22:11
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
mobiteli

Kako resetirati mobitel: najjednostavniji način vraćanja uređaja na tvorničke postavke

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba