Danski restoran Noma proglašen je najboljim na svijetu, prema top listi uglednog britanskog gastromagazina Restaurant na kojoj je s prvog mjesta izgurao prošlogodišnjeg pobjednika, španjolski El Celler De Can Roca koji je tu laskavu titulu imao tri godine zaredom.
Časopis Restaurant svake godine izdvaja 50 najboljih restorana na svijetu o kojima odlučuje žiri od oko 900 gastrostručnjaka.
Vlasnik i chef Nome je ReneRedžepi (36). Svojom nordijskom kuhinjom Redžepi je uspio izgurati restoran El Celler De Can Roca na drugo mjesto. Noma u Kopenhagenu tu laskavu titulu, koja jamči listu čekanja za dolazak na večeru, imala je i ranije - od 2010. do 2012. godine.
Sin makedonskog useljenika, Redžepi je godinama u Nomi bio pomoćni kuhar, a specijalizirao se za jela od piletine. Sada se najozbiljnije bavi nordijskom kuhinjom.
"Redžepijevo obraćanje pažnje na detalje, inovativni pristup traganju za hranom i eksperimentiranje s fermentacijom - sve to potaknuto strašću i neumornom znatiželjom - ponovno je dovelo njegov restoran na vrh", rekli su organizatori na dodjeli nagrada u londonskom Guildhallu u ponedjeljak.
Na trećem mjestu drugu godinu zaredom je Osteria Francescana u Modeni, njujorški ElevenMadisonPark popeo se za jedno mjesto i sada je četvrti na listi i najbolji u Sjevernoj Americi.
Upravo se čita
Upravo se čita
Osim El Celler de Can Roce, koji vode tri brata, na listi je još šest španjolskih restorana. Tako je Mugaritz zauzeo 6. mjesto, a Arzak je ostao na 8.
Među 50 najboljih restorana na svijetu sedam je američkih, uključujući Alineu u Chicagu i PerSe u New Yorku.
Prvi put dva su britanska restorana uvrštena među deset najboljih - londonski Dinner na petom mjestu (2 više nego lani) te The Ledbury s Nothing Hilla na 10. mjestu.
Najbolji restoran u Južnoj Americi je D.O.M. u Sao Paulu koji je na 7. mjestu.
Azija ima sedam restorana na listi, a njezin najbolji je Nahm u Bangkoku koji je zauzeo 13. mjesto, dok je moderni indijski restoran Gaggan, također u Bangkoku, na 17. mjestu.