Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
umami je peti

Jeste li znali da postoji peti okus? Zbog njega je hrana tako ukusna

Peti okus je umami, a zbog njega posebno uživamo u hrani. Saznajte koje su namirnice bogate ovim okusom

Image
Foto: www.profimedia.hr
Život i stil/ 8.2.2019. u 13:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Većina nas zna da postoje četiri okusa - slatko, slano, gorko i kiselo. Međutim, postoji peti okus i zove se umami. Iako vam se na prvu može učiniti da je to potpuno novi okus, zapravo majčino mlijeko je visoko na listi hrane koja stvara okus umami. 

Jedan od najslasnijih okusa koji svakodnevno doživljavamo, onaj koji toplu juhu čini tako ukusnom, pečeno meso tako sočno, a okus parmezana tako poseban, dugo se ignorirao, a to je umami.

Image
ZDRAVO I FINO

Kad hrana liječi: ovo je 10 najzdravijih namirnica na svijetu

Image
ZDRAVO I FINO

Kad hrana liječi: ovo je 10 najzdravijih namirnica na svijetu

Riječ umami dolazi iz japanskoj jezika i znači "ugodan okus", a definirao ga je japanski kemičar i ljubitelj hrane Kikunae Ikeda na početku dvadesetog stoljeća. Ikeda je primijetio da postoji okus hrane koji ne može definirati ni jednim poznatim okusom, a odlučio je sve istražiti u laboratoriju i otkrio "umami" okus.

Tehnički, umami se odnosi na vrstu aminokiseline glutamat koja prirodno postoji u mnogim namirnicama kao što su meso, riba, povrće i razni mliječni proizvodi. Kada se glutamat razgradi tijekom kuhanja ili na primjer kad rajčica sazrije na suncu, nastaje poseban okus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Oni koji obrate pozornost na svoje okusne pupoljke otkrit će u složenom okusu šparoga, rajčica, sira i mesa, zajednički ali i apsolutno jedinstven okus koji se ne može nazvati slatkim, kiselim, slanim ili gorkim... (stari parmezan ima poseban umami okus)", poznata je izjava Ikede.

Image
Foto: www.pixabay.com
Image
www.pixabay.com

Hrana bogata umami okusom: 

  • govedina
  • svinjetina
  • piletina
  • rajčice
  • kukuruz
  • gljive 
  • soja
  • crne masline
  • krumpiri
  • mrkva
  • sir parmezan
  • zeleni čaj
  • tuna
  • škampi

Pročitajte još: 

Upravo se čita

Image
želi smanjiti euforiju

Ugledni arhitekt nije oduševljen Pelješkim mostom: 'Čeka se nekretninski bum i bezočno betoniranje'

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Život i stil/ 8.2.2019. u 13:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
'Tri, dva, jedan – kuhaj!'

Mateja Domitrović savjetuje na koja tri načina pripreme su smokve najbolje

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba