Vedran Bošković

@seasoned-with.love

Muške snage blagdanske kuhinje - Vedran Bošković rado kuha svojoj ženi, pa je podijelio njezin omiljeni božićni recept

Bloger Vedran poznat i kao Bradonja u kuhinji pokazao je kako Slavonci pripremaju tradicionalnu blagdansku sarmu

Prepun blagdanski stol i ljudi koje volimo oko stola jedan su od važnijih razloga zašto se toliko radujemo Božiću i blagdanima. Veselimo se okupljanju, druženju, blagdanskom raspoloženju, ali veselimo se i delicijama koje se nekako uvijek u to doba godine nađu na stolu. U ta tradicionalna blagdanska jela svakako spada je sarma, kraljica blagdanskog stola. A evo kako je priprema naš bloger Vedran.

Vedran Bošković je bloger za zagrebačkom adresom, rođen u Slavoniji gdje je i proveo većinu svojeg života. „Kuhanje je moje ljubav, moja strast, a zadnjih nekoliko godina i posao. Moja ljubav prema kuhanju je počela, volim reći, još od malih nogu. Uvijek sam se vrtio po kuhinji uz mamu i obje bake, tako da su tu već krenuli neki prvi koraci. Moj blog je nastao prije nekih šest ili sedam godina, prvenstveno na nagovor moje supruge. Ona je komentirala :Uvijek nešto kuhaš, uijek nešto fotkaš, pa zašto to ne bi i zapisao? To je kratka, ali istinita priča.

Vedranovo omiljeno jelo

U njegovoj kuhinji najviše uživa supruga jer ionako najčešće kuha kod kuće, ali jako, jako voli kuhati na otvorenom, na nekim festivalima gdje se okuplja veći broj ljudi koji mogu isprobati ono što kuha. Vedran kaže da je to zato što je on sam sebi najveći kritičar, pa voli da i netko drugi proba i ocijeni njegova jela.

Što Vedran najčešće priprema? „Mnogi se iznenade, ali na mojem meniju se najčešće nalazi povrće. Ne meso niti riba, nego nešto vege uz dodatak nekih žitarica. Kada me netko pita koje je moje omiljeno jelo, uvijek kažem da je to punjena paprika. Ne znam zašto i je li mi to stvarno omiljeno jelo, ali nekako me asocira na mnoge uspomene iz djetinjstva i na moje početke kuhanja kada sam stvarno zavolio kuhinju", kaže Vedran.

Cijela obitelj na okupu

„S obzirom da je sada zima, a nasljednica punjene paprike je sarma, danas ćemo pripremiti sarmu. Ovisno u kojem dijelu Slavonije živite, postoje određene razlike što se tiče proslave Božića i božićnog jelovnika. U mojem dijelu Slavonije tu je redovito juha, kuhano meso i paradajz sos, sarma, pečeni odojak i francuska salata. Naravno, na stol se stavlja i deset do petnaest vrsta kolača, a meni su ipak slavonski kolači najbolji. Mi tradicionalno za božićne blagdane putujemo u Slavoniju jer je to jedan od rijetkih perioda kada se svi skupimo kod kuće. Cijela obitelj za blagdanskim stolom, veselo blagdansko raspoloženje. I ove godine kada odem u Slavoniju za Božić, kao i svake godine, ništa ne kuham. To je onda mamino“, ispričao je.

„Kada se sjetim djetinjstva u Slavoniji za blagdane, najviše su mi ostali u sjećanju odlasci kod jedne i druge bake i djeda. Tu je uvijek bilo rano ujutro, djeca se vesele, pokloni ispod bora, znala se tu i naći neka novčanica pa se tome netko posebno veselio. Što se tiče kolača koji se tradicionalno rade u Slavoniji za Božić, to su redovito makovnjača i orehnjača, uvijek jako bogate filom, kako i treba biti, više file nego tijesta. Naravno tu je uvijek bilo raznih malih kolačića koji su mogli dugo trajati, ti su se kolačići mogli čuvati skoro do Uskrsa, ako se ne pojedu", prisjeća se Vedran.

A uz finu domaće pripremljenu sarmu odlično ide i čaša fine, hladne Coca-Cole, koja je također, baš poput sarme, neizostavni dio blagdanskog stola. Ove godine Coca-Cola je pripremila posebno iznenađenje sa svojom aplikacijom za pametne telefone. Coca-Cola aplikacija stvorena je za novosti, zabavu i igre uz koje ide i mnogo fantastičnih nagrada. Zato, prije nego što blagdani počnu, pripremite se, skinite aplikaciju! Ispod svake boce Coca-cole, Fante ili Spritea čekat će vas kodovi koje trebate unijeti u aplikaciju. Kodovi donose coinse, igranje Coca-cola igara gemse, a sve to omogućit će vam osvajanje brojnih nagrada. I ove godine želimo vam da blagdane provedete u društvu najmilijih za punim stolom i da se zabavite uz Coca-Cola aplikaciju.

Vedran Bošković

Recept za sarmu za četiri osobe by Vedran Bošković

Sastojci:

  • 300 g mljevenog mesa (može miješano junetina i svinjetina, a može i čista svinjetina)
  • 80 g riže
  • 1 crveni luk
  • 1 režanj češnjaka
  • 8 listova kiselog kupusa
  • 1 šnita slanine
  • Sol, papar, crvena paprika
  • Voda

Postupak:

Luk i češnjak sitno nasjeckati pa dinstati na tavi pet minuta. Pomiješati mljeveno meso, dinstani luk i češnjak, sjeckanu slaninu, sol i papar. Nemojte miješati prejako da smjesa ne postane previše zbijena. S listova kiselog kupusa maknuti zadebljanje kako se sarme ne bi lomile. Podijeliti smjesu na osam listova i pažljivo smotati. Na dno lonca staviti narezani kupus i eventualno kožu od slanine. Poslagati sarme jednu uz drugu kako bi međusobno bile oslonac. Po vrhu staviti još narezanog kupusa, zaliti s vodom u koju smo dodali žlicu crvene paprike. Na vrh svega staviti tanjurić koji će napraviti pritisak na sarme i spriječiti da isplivaju na površinu. Kuhati sat i pol na srednje jakoj vatri. Poslužiti uz pire krumpir ili kruh, kako tko više voli. Dobar tek!




Ne propustite ostale recepte

Advertisement