Što krava daje? - čizkejk! / Rustikalna iznutra, izvana nježna kao pahuljica - torta od sira!

Image
Foto: Thinkstock

Slavna američka slastica u mom slučaju nema veze s Amerikom. To je kolač koji je 80-ih bio popularan u našim krajevima. Ja sam bila dijete i totalno luda za biskvitom od keksa 'bez kojih kuća nije dom"

11.11.2015.
19:28
Thinkstock
VOYO logo

Sastojci za biskvit

  • 150 grama keksa
  • 110 grama maslaca
  • dvije žlice šećera

Sastojci za kremu

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 3 jaja
  • pola kilograma svježeg sira
  • 120 grama šećera
  • korica limuna i sok od pola limuna

Preljev

  • 2 kisela vrhnja
  • 2 vanilin šećera

Postupak

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nego što prionete poslu, maslac, jaja i sir izvadite iz hladnjaka i ostavite da dostignu sobnu temperaturu. Većina kolača, osobito ona od tijesta, vole ovakav "tretman", a i vašim prstićima će biti ugodnije raditi s nečim što nije ledeno.

Pećnicu zagrijte na 175 Celzijevih stupnjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usitnite kekse. Ja ih stavim u krpu pa preko njih nekoliko puta prijeđem valjkom (ako nemate valjak, poslužit će i staklena boca). 

Ne morate biti prerevni pa kekse pretvoriti u prah. Neka ostanu komadići. Sada ih stavite u posudu, dodajte tri žlice šećera i maslac pa sve skupa gnječite rukama dok se maslac ne otopi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kalup namastite i u njega utisnite kekse.. Stavite u pećnicu na 5-10 minuta.

U međuvremenu izmutite jaja sa sirom, šećerom, sokom od limuna i limunovom koricom pa izlijte na biskvit od keksa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pecite 20 minuta, ugasite potom pećnicu i ostavite kolač u njoj još 45 minuta. Ne otvarajte pećnicu. 

Dok se kolač "odmara" vi počistite kuhinju i kratko izmutite dva kisela vrhnja s dva vanilin šećera. Ne morate ih mutiti miskerom, dovoljno će biti izmiješati žlicom. Smjesu izlijte na kolač i upalite pećnicu ponovno na 175 Celzijevih stupnjeva i pecite još 5-10 minuta pa ugasite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odškrinite vrata pećnice i ostavite kolač u njoj da se ohladi. Nemojte se prestrašiti ako je vrhnje u tekućem stanju. Stisnut će se kad se ohladi. 

Kolač potom prebacite u hladnjak ili poslužite odmah. Većina će se složiti da je bolji idući dan, dobro ohlađen. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

P.S. Ako želite laganiju i prozračniju teksturu kreme, posebno izmutite bjelanjke pa ih umiješajte u smjesu te dodajte jedan sirni namaz od 100 grama. No, vidjet ćete da to nije potrebno i da je cheesecake odličan kad ne rastavljate "što Bog sjedini", u ovom slučaju to je jaje, i ne dodajete nikakve namaze.

Ako ga budete pekli u okruglom kalupu, zvat ćete ga torta i on će zaista zasluženo nositi taj naziv jer će izgledati elegantno, osobito ako mu nataknete 'štiklu', odnosno poslužite ga na stalku za torte. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uslast!

Ostale slastice

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada bi hodali modnom pistom, čupavci bi bili totalna ekstravagancija: ljepotani u čokoladno-kokosnim bundicama

Jedni ih zovu cimet rolice, a drugi pužići s cimetom - kako god da se zvali sigurni smo da će razveseliti vašu obitelj i prijatelje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uživajte u plodovima jeseni: fantastični domaći keksići od bundeve i čokolade

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo