Psihologinja objašnjava

Imamo li izbor: Kako biti i žena i majka i kraljica?

Možemo biti što god poželimo, pitanje je koliko ste vremena i truda spremni uložiti u to, ali je i vrlo važno donijeti odluku

Image
Foto: www.profimedia.hr
shimmer fallback

Ana Čerenšek

Ana Čerenšek/ 15.5.2019. u 10:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Sjećam se, prije jedno desetak godina, kako sam gledala prilog na televiziji o jednoj ženi koja se igrala u dnevnoj sobi sa svoje dvoje djece dok je iza nje bila naslagana oveća hrpa neopranog suđa, a svuda oko nje razbacan veš te pokoja igračka s kojom su se igrali prekjučer koja nikad nije pospremljena na mjesto. Njena je racionalna odluka bila ta da je odabrala biti majka uključena u igru svoje djece i poslovna žena, tako da nema vremena biti i domaćica. Ne znam što vi mislite o tome, ali mene je taj prizor zapanjio.

Nije li ona upravo postavila model svojoj djeci koji kaže da ne treba obavljati svakodnevne zadatke samo zato jer je ljepše igrati se s lutkicama ili valjati se po podu kao da nema sutra? Nije li ona upravo objasnila sebi i drugima da, ukoliko ti se ciljevi ponekad kose, u redu je odustati od jednog od njih?

Image
psihologinja objašnjava

Razvod - dobra ili loša stvar?

Image
psihologinja objašnjava

Razvod - dobra ili loša stvar?

Moram vam priznati da se ni onda ni danas ne slažem s tom ženom iz priče i da sam oduvijek težila tome da, ma koliko mi bilo teško, ipak ispunim ono što sam si zacrtala.

Naravno da je teško balansirati tri vrlo važne uloge: majčinsku, poslovnu i osobnu. Teško je imati nalakirane nokte, ofarbane i uredno počešljane kose, skuhani ručak i biti nasmijan s djetetom, nakon što ste rasturili poslovni sastanak i dogovorili uspješan projekt. No nije i nemoguće. Trik je u tome da je teško, ali ostvarivo uz dobar plan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Primjerice: morate biti prisutni na važnom sastanku koji se događa točno onda kad i predstava vašeg djeteta. Važno vam je i jedno i drugo. Što činiti? Ideja je u tome da su nekad izbori teški, ali da ih možemo donijeti i da, jednom kad smo ih donijeli, pokušamo živjeti s tim bez grižnje savjeti, potpuno uronjeni u trenutak. Ako ste odlučili odraditi sastanak i propustiti predstavu, potrudite se biti najbolji što možete biti jer inače nema smisla propuštati bilo što da bi tamo gdje ste ostali bili samo prosječni, nerijetko zamišljeni i zagledani kroz prozor, uvjereni da ste najlošija majka na svijetu. Nakon sastanka, kad sretnete svoje dijete, sjednite zajedno i slušate o tome kakva je bila predstava - svaki mali detalj. I pokušajte odoljeti porivu provjeravanja mobitela ili bacanja pogleda na televizor bez obzira koliko umorni bili. 

Situacija svakako može biti i drugačija. Ukoliko ste odabrali otići na predstavu, uživajte u njoj, smijte se i plješćite. Nije važno što dolaze poruke, pozivi i slično, u redu je da tih pola sata budete prisutni samo za jednu osobu kojoj ste se posvetili. To znači da ste napravili konsenzus sa samim sobom, a ne kompromis u kojem sjedite na predstavi, a mučite se mislima o tome kako projekt čeka, sastanci trpe i mobitel vrišti.

Uistinu nije važno koliko vremena provodimo jedni s drugima nego kako provodimo to vrijeme. Uranjanje u osjećaj krivnje dok smo kod kuće, umjesto na poslu i obratno, čini nas lošijim roditeljima, ali i zaposlenicima. Napravite izbor kojeg ćete se držati.

Možemo biti što god poželimo, pitanje je koliko ste vremena i truda spremni uložiti u to. Možemo biti majke koje čiste i uključuju djecu u to, možemo biti poslovne žene koje inspiriraju svoju djecu na ulaganje u vlastito obrazovanje i rad, možemo biti pažljive partnerice koje skrbe za osjećaje drugih, ali ne stavljaju svoje na zadnje mjesto. Možemo biti i sve to zajedno, ako tako želimo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Pronaći balans u životu ne znači imati svega podjednako, za pravi balans sve što je potrebno su plan, odluka i emotivna agilnost.

O autorici:

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Više s weba

Pročitajte još

Image
ŽIVOT NA VAGI

Edo pitao Šteficu otkud mu je poznata: 'Studirali smo zajedno na kineziološkom'

Image
DRUGI CIKLUS

Nakon vaganja u 'Životu na vagi': Željka i Anja su izgubile najviše na vaganju, a Marija napustila show

Image
U 17.10 SATI

Što nas čeka u 'Miriše na ljubav'? Serkana će kući iznenaditi neugodna situacija kojoj će svjedočiti...

Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču