to je lijek i djeluje

Ne uzimajte homeopatske lijekove na svoju ruku, osobito ako ih dajete djeci

Ako roditelji bez konzultacija daju homeopatske lijekove svome djetetu, za svaki simptom, homeopatu mogu uskratiti potencijalno korisne informacije za postavljanje dijagnoze, ali i naštetiti djetetu

Image
Foto: Pexels
shimmer fallback

Irena Brbić

Irena Brbić/ 18.2.2020. u 9:03
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Iako se mnogi homeopatski pripravci mogu kupiti u ljekarnama, uvijek je dobro prethodno se posavjetovati s educiranim klasičnim homeopatom, pogotovo ako se radi o djetetu, provjeriti postoji li neka kronična bolest ili ako koristite određenu terapiju lijekovima, kako bi se izabrali homeopatski pripravci koji će imati za nas najbolji učinak. Educirani klasični homeopat će vam propisati jedan individualizirani pripravak i odgovarajuću dozu, ovisno o simptomima i ukupnom stanju organizma i uputiti vas u to kada smanjiti dozu ili prestati s homeopatijom.

Često puta akutna situacija može pružiti homeopatu uvid i informacije o homeopatskom pripravku koji je potreban djetetu na temelju njegovih ukupnih simptoma. Ako roditelji sami propisuju homeopatske lijekove svome djetetu, za svaki simptom, homeopatu mogu uskratiti potencijalno korisne informacije o načinu na koje je dijete reagiralo na homeopatski lijek ili očitovalo akutnu bolest.

Image
Foto: Pexels
Image
Pexels

(FOTO: Pexels)

Ako dajete previše homeopatskih lijekova za male stvari, pokvarit ćete mogućnost kod osobe da reagira korektno na korektne lijekove. Nema potrebe davati lijekove za male stvari, pogotovo za male povrede. Na primjer, ne koristite homeopatsku arnicu za male stvari, koristite arnicu za velike probleme, kad se radi o potresu mozga, komi itd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Simptomi su rezultat obrambenog mehanizma koji pokušava uspostaviti ponovno ravnotežu i vrlo su korisni za organizam, čak štoviše, simptomi su nužni za organizam da ostane u ravnoteži. Homeopati poštuju simptome pacijenta bilo oni akutni ili kronični i ne rade na njihovom potiskivanju, naprotiv, bez simptoma, nemamo niti slike simptoma kojima odgovaraju slike homeopatskih lijekova. Organizam sam traži najbolji način da ponovno uspostavi ravnotežu kroz manifestaciju simptoma kroz koje se liječi.

Npr. kod neke respiratorne upale, visoka temperatura nije jedini simptom, može postojati i jaka glavobolja sa svojim modalitetima (kad je najgore doba u toku dana, koji položaj nam najviše odgovara itd), postoje i iscrpljenost, kašalj, jaka žeđ ili noćne more. Tražimo homeopatski lijek koji ima visoku temperaturu sa specifičnim modalitetima, s glavoboljom, s iscrpljenosti, s kašljem i noćnim morama. Znači tražimo homeopatski lijek sa sličnim simptomima, ne propisujemo homeopatski lijek na temelju jednog simtoma a to je visoka temperatura. Obrambeni mehanizam počinje proizvoditi simptome kad god je važno zaštiti vitalne organe, a kroz simptome možemo otkriti kako funkcionira obrambeni mehanizam.

Često čujem od mama da svojoj djeci propisuju Belladonnu samo zbog visoke temperature. Slika simptoma kod Belladonne je vrlo intenzivna: jako visoka temperatura koja je nastupila naglo (u nekoliko sati). Dijete ima vrlo često proširene zjenice i pri tom bunca. Noge i ruke su hladni, a glava gori, javlja se fotofobija i dijete traži da bude u mraku i bez puno gibanja. Lice biva crveno i suho, a dijete pokazuje želju prema limunima i limunadi. Ovdje je važno napomenuti da svi  homeopatski lijekovi mogu imati isto patološko stanje – tumore, temperaturu itd., ali različite modalitete, intenzitet i konkomitirajuće simptome.

Ispravno izabran homeopatski lijek uzrokuje iste simptome i znakove i zato promovira procese izliječenja. Davanjem sličnog, ali ne i najsličnijeg homeopatskog lijeka (similimuma) promijenit ćemo simptomatologiju djeteta a nećemo nužno dijete izliječiti. Za razliku od toga, uspješno liječenje će značiti da se simptomi premještaju prema van (na fizički plan), dok se ozbiljniji elementi djetetove mentalne ili emocionalne simptomatologije poboljšavaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ako zdravstveni problem nije dugotrajan ili ozbiljan i proći će sam od sebe, ne bih preporučila davanje homeopatskog  lijeka. Poanta je u tome da homeopatski lijekovi djeluju i  imaju veliki utjecaj na ljude. Većina nas ne uzima olako i često ni farmaceutske proizvode. Homeopatske lijekove treba tretirati s istim poštovanjem.

O autorici:

Homeopatkinja, Tomatis®  konzultantica (nivo 4). Radim s korisnicima svih dobi i svih tegoba. Posebno zanimanje imam za djecu koje pate od poremećaja iz autističnog spektra, odrasle osobe koje pate od depresije, posljedica moždanog udara i traumatske ozljede mozga, neuroloških poremećaja spavanja i stresa, ali me zanima i osobni razvoj za koji sam skrojila Neuroleadership programe. Vodim Centar za cjelovito zdravlje IHC.

Više s weba

Više s weba

Pročitajte još

Image
PREDIVNO

VIDEO - Pogledajte kako izgleda prekrasno imanje Mirjane iz 'Večere za 5 na selu': Obiteljska kuća s bazenom okružena je zelenilom

Image
OMILJENA SERIJA

Na zahtjev gledatelja, turska poslastica 'Miriše na ljubav' i u udarnom terminu!

Image
IVAN VEDAK ZA RTL.HR

Imamo prvu recenziju Lidlovih tenisica. 'Najsmješnije je što se zgražaju ljudi koji tu kulturu ne razumiju'

Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču