tajne mozga

Zbog čega dijete muca i kako mu možemo pomoći?

Ljudski mozak je 'plastičan', a to znači da se može prilagoditi, može učiti, može se poboljšati i tako ostvariti svoj potpuni potencijal.

Image
Foto: Pexels
shimmer fallback

Irena Brbić

Irena Brbić/ 29.5.2019. u 15:28
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Mozak je naš najsloženiji i najfascinantniji organ. On je odgovoran za sve što radimo, mislimo i doživljavamo. Budući da ljudsko tijelo nije skup organa, nego organizam, ljudske aktivnosti odražavaju ljudsko biće u cjelini.

Koji mehanizmi leže skriveni unutar sto milijardi živčanih stanica povezanih sa sto tisuća kilometara veza u mozgu?

Dr.Alfred Tomatis ostavio je neizbrisiv trag u području neuroauditivne stimulacije. Istraživao je 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća plastičnost mozga i područje koje sada nazivamo neuroznanost. 

Danas znamo da su slušanje i emocionalne sposobnosti povezane, da je uho izvor energije za mozak, da uho utječe na motoričke vještine i tjelesno držanje i naposljetku, da je Tomatis metoda učinkovita pomoć u liječenju poremećaja koji se odnose na ponašanje, pažnju, emocije, jezik i govor. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Govor je jedinstvena ljudska sposobnost. Razvija se kod svakog djeteta drugačije, ali postoji vremenski raspon koji se smatra normalnim razvojem. 

Image
Foto: Pexels
Image
Pexels

(FOTO: Pexels)

Ako ne postoji deformacija u vokalnom aparatu, uzrok većine govornih poteškoća leži u činjenici da dijete ne čuje ispravno ili da neispravno obrađuje zvukove. Ono što ne možemo čuti, ne možemo niti izgovoriti, odnosno fonacija je pod kontrolom audicije. 

Ako postoji zbrka u primljenim zvukovima, govor će to pokazati. Govorne poteškoće i kašnjenja u govoru često dovode do problema u drugim područjima gdje se koristi jezik, kao što su čitanje i pisanje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dr. Alfred Tomatis je povezivao mucanje sa strahom djeteta od razdvajanja od majke. Smatrao je da ona djeca koja mucaju imaju intenzivniju potrebu za majkom odnosno da je uzajamni odnos djeteta i majke presudan za razvoj mucanja kod djeteta.

Upravo zbog toga je dr. Tomatis koristio tehniku filtriranog majčinog glasa koja je usmjerena na otklanjanje tjeskobe i uspostavljanje osjećaja sigurnosti kod djeteta. 

Poteškoće slušne obrade, a tako i mucanje, otkrivamo testom slušanja (poznatim pod imenom TLTS) kojim kod problema mucanja nailazimo na hipofunkciju unutar govornog područja dominantnog uha, što nema veze s dominacijom hemisfere mozga ili ruke i noge. 

Svako uho komunicira s hemisferom mozga na suprotnoj strani tijela. Naše desno uho komunicira izravno s lijevim mozgom. Prema dr. Tomatisu, koji je bio otorinolaringolog i osnivač je istoimene metode, jezični problemi su često povezani s dominacijom lijevog uha ("lijeva lateralnost") jer ona podrazumijeva dodatni korak u procesu slušnih povratnih informacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Mucanje je posljedica lijeve ili mješovite lateralnosti gdje je kašnjenje u slušnoj obradi. Tomatis metoda educira desno uho da postane dominantno odnosno intenzitet zvuka je veći u desnom uhu. Kada desno uho postane dominantno, jezična funkcija prirodno se prebacuje u lijevu hemisferu mozga, ispravljajući obrnutu ili mješovitu lateralnost. Kada desno uho postane dominantno uho, kašnjenje se uklanja i mucanje se može prevladati.

Tomatis neuroauditivna stimulacija pomaže kod kod probema učenja, kod disleksije, disgrafije, diskalkulije, kod poteškoća u ponašanju, ADHD, kod poremećaja komunikacije, autizma, kod emocionalnih problema, za osobni samorazvoj, unaprijeđenje glasovnih sposobnosti i muzikalnosti, kod pripreme za porod.

Ljudski mozak je “plastičan”, a to znači da se može prilagoditi, može učiti, može se poboljšati i tako ostvariti svoj potpuni potencijal.

Više o autorici:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Homeopatkinja, Tomatis konzultantica (nivo 4). Radim s korisnicima svih dobi i svih tegoba. Posebno zanimanje imam za djecu koje pate od poremećaja iz autističnog spektra, odrasle osobe koje pate od depresije, posljedica moždanog udara i traumatske ozljede mozga, neuroloških poremećaja spavanja i stresa, ali me zanima i osobni razvoj za koji sam skrojila Neuroleadership programe.​

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Više s weba

Više s weba

Pročitajte još

Image
ŽIVOT NA VAGI

Edo pitao Šteficu otkud mu je poznata: 'Studirali smo zajedno na kineziološkom'

Image
na otoku

Sramota hrvatskog turizma! Gost snimio konobaricu kako ulijeva vodu iz slavine u boce Jane...

Image
U 17.10 SATI

Što nas čeka u 'Miriše na ljubav'? Serkana će kući iznenaditi neugodna situacija kojoj će svjedočiti...

Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču