Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Od izbora partnera do problema u vezi

Marta Kravarščan: 'Djetinjstvo ima značajan utjecaj na naš ljubavni život'

Sa sobom uvijek nosimo 'emocionalnu prtljagu' iz djetinjstva koja nam može krojiti ljubavni život

Image
Foto: Pixabay
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Djetinjstvo ima značajan utjecaj na naš ljubavni život u odrasloj dobi. Većina nas zamišlja da odrastanjem djetinjstvo završava i da nas više ništa ne veže za ranije godine. No, to nije točno. Sva ona sitna razočaranja, ali i veće traume koje ste doživjeli u djetinjstvu, nastavljaju djelovati na vas i kasnije. Uzimajući u obzir da imamo svjesni i nesvjesni dio uma, bitno je naglasiti da svaki od njih radi na svoj način. Vaš svjesni dio želi divnu, ispunjavajuću vezu kao i takvog partnera/icu, no nesvjesni dio ima potpuno drugačiji plan.

Nesvjesni dio želi ponoviti priču vašeg djetinjstva na način da ovaj put budete potpuno sretni, zadovoljni te da sve vaše rane potrebe i boli budu zadovoljene i iscjeljene.

Image
Foto: Pexels
Image
Pexels

(FOTO: Pexels)

Iz tog razloga puno ljudi ulazi i ostaje u odnosima koji za njih nisu nimalo dobri već su zapravo štetni, toksični i bolni. Uzmimo za primjer muškarca koji je odrastao u okruženju u kojem je trebao zaštititi majku od nasilnog oca. Taj muškarac će u odrasloj dobi birati žene koje će uvijek iznova trebati spašavati i koje će na sve moguće načine pokušavati usrećiti. U tome na kraju neće uspjeti jer ni u ranoj dobi to nije potpuno uspio sa majkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

To zapravo ni nije u njegovoj moći. Sreća svakog roditelja je njegova odgovornost, a ne odgovornost dječaka kojem zapravo trebaju majka i otac koji će ga voditi kroz odrastanje i učenje o emocijama. Kako bude sve „neuspješniji“ u tom zadatku usrećivanja i spašavanja žena, u jednom će trenutku pomisliti da nešto nije s njim u redu. Upravo tada mnogi muškarci i žene potraže pomoć psihoterapeuta kako bi otkrili pozadinu cijele priče.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Upravo se čita

Image
na otoku

Sramota hrvatskog turizma! Gost snimio konobaricu kako ulijeva vodu iz slavine u boce Jane...

Ovo je samo jedan od mnogobrojnih primjera utjecaja djetinjstva na ljubavne veze u odrasloj dobi. Sve vaše neispunjene potrebe, potisnute traume, neiskazane emocije odlaze s vama u ljubavni odnos. Volim reći da svaka osoba na leđima nosi emocionalni ruksak koji otvara u određenoj fazi odnosa. Tada na površinu izlazi sve što je bilo skriveno u fazi zaljubljenosti. U tom trenutku mnogi se pitaju je li to ista ona osoba u koju su se zaljubili.

Mnogi otkriju da su njihovi partneri/ice jako slični njihovom roditelju/ima i tu dođe do neugodne spoznaje i iznenađenja jer su upravo od tog bježali. Barem su tako mislili. Ono u čemu ste odrasli nastavljate ponavljati u odrasloj dobi, bilo to svjesno ili nesvjesno. Kada osvjestite taj nesvjesni dio, dobivate moć da nešto promijenite kod sebe. U ljubavnim vezama približavanjem drugoj osobi otkrivate svu svoju ranjivost, ali i partnerovu drugu stranu koja nije toliko lijepa i romantična. To se događa u fazi sukoba. Mnogi parovi tada odluče prekinuti ili ostaju zajedno pateći zbog stalnih svađama, nerazumijevanja i neslaganja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

(FOTO: Pixabay)

Rješenje nije jednostavno, ali postoji. Potrebno je otvoriti svoju emocionalnu prtljagu iz djetinjstva i otkriti što sve nosite u njoj. Upravo zato mnoge osobe krenu na psihoterapiju i istraživanje sebe. U tom procesu potrebno je proraditi i iscijeliti sve svoje boli i traume kako bi se mogli iskreno približiti drugoj strani u bliskom, ljubavnom odnosu.

Prije svega je potrebno približiti se sebi na jednoj dubljoj razini i upoznati se iznova. Tek tada se istinski možete povezati sa partnerom/icom. Kakvo god bilo vaše djetinjstvo, ne znači da morate i dalje živjeti tu istu priču ili ju u lošim odnosima pokušavati popraviti. Time samo gubite snagu za vlastitu promjenu. No jedino je moguće sebe promijeniti i raditi na sebi. A da bi to postalo moguće, prvi korak je da osvijestite sve ono što ste duboko u sebi potisnuli.

O autorici:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Moja uloga je pomoći vam da jasnije shvatite što želite i kako to ostvariti. Osvještavanje neželjenih ponašanja, navika, misli i uvjerenja daje nam mogućnost da zajedno pronađemo moguća rješenja problema ili situacije u kojoj se nalazite. U tome vam savjetovanje/psihoterapija  može biti snažna podrška. Pri tome možete reći sve što vam je „na duši“ i gdje ću vas čuti bez osude, kritike ili predrasuda. U radu mi je važno da ostvarujemo pozitivne promjene onim tempom kojim je klijent spreman ići. U savjetodavnom i psihoterapijskom radu nema prisile, onda je kontraproduktivna.

Kontakt:

091/935-6942

Put promjene

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba