Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
saveznik iz sjene

Kolagen - najbolji borac protiv starenja. Neobičan način kako ga možete nadoknaditi

Kolagen podmazuje naše zglobove i čini ih elastičnima, građevni je materijal kostiju, mišića i kože na kojoj se i manifestiraju prvi simptomi manjka kolagena, a to su bore

Image
Foto: www.profimedia.hr
Život i stil/ 18.12.2019. u 8:54
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kolagen je popularizirala kozmetička industrija istaknuvši ga kao ključni sastojak anti-age krema za lice, no njegova uloga za ljudski organizam puno je šira i bitnija od korekitivne.

Kolagen je tvar koja se nalazi u našim zglobovima, kostima, mišićima, tetivama i koži, a nakon 25 godine života tijelo ga počinje sve manje proizvoditi, što se manifestira kroz prve bore na licu i smanjenu elastičnost te hidratiziranost kože. Otud i njegova popularnost u kozmetičkoj industriji - kolagen briše bore, znakove starenja.

No, ovaj protein, kako smo spomenuli ima puno bitniju ulogu u ljudskom organizmu - građevni je materijal zdrave kože, mišića i zglobova, a izuzetno je bitan i za zdravlje očiju i kose. Čini naše zglobove fleksibilnima, čuva hrskavicu i kosti od propadanja, štiti od osteoporoze i lomova. Samo ime, a dolazi od grčke riječi kolla, što znači ljepilo, govor koliko je kolagen bitan protein u organizmu. Mogli bismo reći da nas "drži na okupu". 

S obzirom da prirodne procese u tijelu ne možemo zaustaviti, kolagen bismo trebali nadoknađivati kroz hranu i dodatke prehrani. Jedan od najboljih prirodnih izvora kolagena su temeljci - juhe od kostiju koje se dugo kuhaju kako bi se oslobodila želatina koja je izuzetno hranjiva. Kolagen se nalazi u kostima, vezivnim tkivima i koži životinja - sastojcima za temeljac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

(FOTO: Pixabay)

Temeljci nisu samo odličan izvor kolagena, već i pravi čuvar našeg probavnog sustava, posebice crijeva o kojima ovisi imunitet. Propusna crijeva znače bolesti, a takva postaju uslijed loše prehrane. Redovito konzumiranje temeljca obnovit će crijeva i poboljšati zdravlje, a i podići razinu kolagena u tijelu.

Upravo se čita

Temeljac skuhajte jednom tjedno u većoj količini, zamrznite i odmrzavajte po potrebi. Možete ga piti kao slani čaj, dodavati jelima ili od njega napraviti juhu. Osim u temeljcima, kolagena ima i u šparogama te zelenom lisnatom povrću.

Život i stil/ 18.12.2019. u 8:54
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba